Architect is levend digitaal archief

William McDonough registreert zijn hele leven voor Stanford University.

In 2012 verwierf Stanford University het archief van de nog levende architect William McDonough, die bekendstaat om zijn duurzame ontwerpen. McDonoughs papieren, maquettes en computers worden bewaard door de afdeling Special Collections van de universiteitsbibliotheek van Stanford.

Het hoofd van de Special Collections, Roberto Trujillo, wilde echter meer van de architect. Op zijn initiatief is McDonough het eerste levende archief van Stanford geworden. Alles wat McDonough doet, zegt en denkt wordt opgeslagen. Omdat het archiveren realtime plaatsvindt, betekent dat dat er altijd iemand is met een microfoon en een camera om McDonoughs publieke optredens vast te leggen. Ook zijn telefoongesprekken worden opgenomen. Tweets, e-mails en andere digitale berichten worden opgeslagen.

In een interview met het Amerikaanse tijdschrift New Scientist zegt McDonough dat hij zich vereerd voelt dat Stanford hem heeft uitgekozen voor het eerste levend archief-project. Hij zegt zich niet in zijn privacy aangetast te voelen. Met de privacy van derden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden. Als de architect een telefoongesprek voert waarin persoonlijke informatie, over bijvoorbeeld gezondheidskwesties, wordt uitgewisseld moet zijn gesprekspartner toestemming geven voor opname in het archief.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *