Wetenschappers kiezen voor open access met beperkingen

Auteurs van open access-tijdschriften willen hergebruik van hun onderzoeksdata uitsluiten.

Open access publiceren wordt steeds gewoner. Toch willen wetenschappers die in open access-tijdschriften publiceren dat anderen niet te veel vrijheden krijgen. Als Britse onderzoekers de keuze hebben, kiezen ze vaak voor een minder vrije licentie. Dat blijkt uit onderzoek van Nature.

75 tot 85 procent van de wetenschappers kiezen voor het uitsluiten van commercieel gebruik van hun onderzoek als ze kunnen kiezen uit verschillende soorten Creative Commons-licenties. Als de meest beperkende licentie ‘strategisch’ geplaatst wordt in het keuzelijstje (op de middelste positie) prefereert 83 procent deze licentie, die ook afgeleide werken uitsluit. Dat betekent dus dat de onderzoeksdata en uitkomsten van het onderzoek niet hergebruikt mogen worden door andere onderzoekers. Slechts 5 procent kiest voor de meest vrije licentie.

Volgens open access-deskundigen blijkt uit het onderzoek dat wetenschappers weinig van auteursrechtenlicenties en van de gedachte achter open access begrijpen. In Groot-Brittannië zijn wetenschappers vanaf 1 april aanstaande verplicht om hun artikelen als open access te publiceren als het onderzoek met belastinggeld is betaald. Ze moeten hun werk onder de meest vrije licentie publiceren zodat anderen er optimaal gebruik van kunnen maken.

bit.ly/XRISK3

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *