Vrijwilligers ontsluiten foto’s Maria Austria Instituut

Amsterdams fotoarchief zet crowdsourcing in om geld te verdienen. Het Maria Austria Instituut (MAI) beheert de archieven van meer dan 50 fotografen die in de vorige eeuw in Amsterdam hebben gewerkt. Het MAI is gehuisvest binnen het Stadsarchief en maakt voor de exploitatie van de collectie gebruik van de Beeldbank van het Stadsarchief.

Het is de bedoeling dat het MAI binnen vier jaar zelfstandig, dat wil zeggen zonder subsidie van de gemeente Amsterdam, kan bestaan. In de periode 2013- 2016 wil het MAI, met subsidie van de gemeente en de hulp van vrijwilligers, zijn fotocollectie digitaliseren en ontsluiten. Momenteel zijn ongeveer 15.000 foto’s digitaal te raadplegen via de Beeldbank van het Stadsarchief. Als het MAI op den duur geld wil verdienen aan de fotocollectie, zullen er veel meer foto’s gedigitaliseerd en beschreven moeten worden.

Het MAI is bezig om stroken met negatieven en contactbladen in zijn geheel te scannen. Vervolgend worden de beste opnamen geselecteerd. Op de crowdsourcingwebsite VeleHanden.nl gaan vrijwilligers helpen bij het beschrijven van de foto’s. Vervolgens komen de foto’s in previewkwaliteit online in een nieuwe, eigen beeldbank van het MAI. Als er een foto besteld wordt, wordt er een scan in hoge kwaliteit gemaakt.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *