‘Opslag van data in cloud vereist nieuwe wetgeving’

Cloud computing stelt de opsporing en vervolging van misdaad voor uitdagingen, is de conclusie van een onderzoeksrapport van het Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) dat op 11 februari jl. is gepubliceerd. Het onderzoek, Misdaad en opsporing in de wolken, vond plaats in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In cloud computing worden gegevensopslag en dataverwerking uitbesteed, vaak aan buitenlandse partijen. Het is daarbij vaak moeilijk te bepalen waar gegevens precies liggen opgeslagen.

De wetgever en beleidsmakers zullen daar volgens TILT snel op moeten inspelen. Zo moet de wetgever zich bezinnen op de systematiek van het strafrecht in relatie tot internetaanbieders. De aanbieders van clouddiensten vallen niet naadloos in het bestaande begrippenkader van communicatie- en telecommunicatieaanbieders.

tinyurl.com/cl9lwyr

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *