Lifehacking: leesbaardere beeldschermteksten

Vermoeide ogen na een dag achter de computer te hebben doorgebracht? Deze keer tipt InformatieProfessional je over tools die kunnen helpen om teksten leesbaarder te maken.

Tofu – hoofdpijnvrij van scherm lezen

Door: Alice Doek

Word- en pdf-documenten zijn vooral geschikt om vanaf papier te lezen. Maar wij zijn zuinig en milieubewust en willen dus papier sparen. Lezen vanaf het computerscherm is soms lastig omdat de regels zo breed zijn dat je aan het eind van een regel het begin van de volgende niet zo snel ziet. Ook komen pagina-einden in je tekst niet altijd overeen met pagina-einden op het scherm. Kolommen lezen is lastig als je ervoor afwisselend naar beneden en naar boven moet scrollen.

De gratis Tofu-viewersoftware komt tegemoet aan deze bezwaren en maakt lange teksten makkelijk leesbaar op het computerscherm. De software is alleen gemaakt voor Mac. De werking is uiterst simpel. Selecteer de tekst en sleep die naar het Tofu-programma-icoon. Tofu start meteen op en toont de tekst in een zeer oogvriendelijke opmaak. Het venster is even hoog als je bureaublad en de tekst wordt in kolommen van 360 pixels breed gepresenteerd. Mocht de tekst niet in een keer op het scherm passen, dan kun je naar rechts scrollen voor het vervolg.

In het Preferences-menu is de opmaak aan de persoonlijke voorkeur aan te passen. Dat geldt voor de breedte van de kolommen (standaard 360 pixels), grootte van de marges, lettertype, lettergrootte, letterkleur en achtergrondkleur. Buiten dat menu om, ‘on the fly’, kan de letter met een toetscombinatie worden vergroot en verkleind.

Wordt je tekst gelardeerd met afbeeldingen en tabellen, dan komen die helaas niet consequent mee in de Tofu-viewer.

Clearly – webpagina’s zonder afleiding

Door: Leen Liefsoens

Webpagina’s bevatten naast inhoud veelal ook allerlei toeters en bellen (denk bijvoorbeeld aan reclamebanners). Bovendien kan de opmaak chaotisch zijn of zelfs irriteren. De gratis browserplug-in Clearly voor Firefox en Chrome maakt deze pagina’s overzichtelijk en makkelijk leesbaar. Hoe? Door alles te ‘wissen’ behalve de inhoud.

Het werkt heel eenvoudig. Voeg de plug-in toe aan je browser. Het icoon dat nu verschijnt – het lampje – is de knop waarmee ‘drukke’ webpagina’s veranderen in pagina’s met een heldere opmaak. Alleen de zaken die ertoe doen laat Clearly zien: titel en tekst. Gaat de tekst vergezeld van afbeeldingen, dan komen die probleemloos mee. Met tabellen kan de plug-in niet zo goed overweg.

Clearly werkt met alle webpagina’s maar je krijgt het beste resultaat bij webpagina’s met een groot blok tekst, zoals een blogbericht. Voor het aanpassen van de opmaak aan je persoonlijke voorkeur, kun je kiezen uit verschillende vooringestelde thema’s. Of je maakt er zelf een die aan de eigen wensen voldoet. Verder is de pagina in heldere opmaak te printen. Via de voorkeuren van de plug-in kun je aangeven dat de links uit een pagina als eindnoten worden opgenomen. Clearly voor Chrome heeft nog een extra optie waarmee je de tekst kunt laten voorlezen.

De plug-in is onderdeel van het notitieprogramma Evernote. Het is daardoor mogelijk om webpagina’s via Clearly te voorzien van markeringen, te bewaren voor later en te lezen op mobiele apparaten.

Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.

Leen Liefsoens is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *