De jonge onderzoeker: nieuwe stadsbibliotheek voor Rotterdam

In wat voor een gebouw huist de Rotterdamse openbare bibliotheek van de toekomst? Twaalf masterstudenten van de Rotterdamse Academie Van Bouwkunst ontwierpen voor een studieopdracht een nieuwe behuizing. InformatieProfessional licht er twee uit.

De Rotterdamse Academie Van Bouwkunst is een masteropleiding voor architectuur en stedenbouw en ontwikkelt als ‘ontwerpdenktank’ een diversiteit aan visies op tal van maatschappelijk relevante onderwerpen. In de zes maanden durende masterclass ‘A New Library for Rotterdam’ werd de huidige ontwikkeling van de bibliotheek centraal gesteld.

‘Denk bijvoorbeeld aan de veranderende informatiedragers en het prikkelen van het zoekend en associërend vermogen,’ aldus Dirk Peters van Barcode Architects die de masterclass leidde. ‘Maar ook aan de rol van dit type gebouw in het publieke domein, het voorzien van een transparante routing en een ruimtelijke vertaling van diverse multimediale verbindingen. Allemaal onderwerpen en vragen die aan bod kwamen en op verschillende manieren door gedreven masterstudenten zijn geïnterpreteerd en tot inspirerende gebouwontwerpen hebben geleid.’

Frank van Leersum: Kennislandschappen

‘De bibliotheek in hartje Rotterdam die ik heb ontworpen, is een stapeling van “kennislandschappen”. Op sommige plekken knikken deze landschappen omlaag en verbinden zo de onderlinge vloeren met elkaar. Elke verdieping heeft zijn eigen thema en bijbehorend uiterlijk. Zo bevinden zich op de publieke begane grond het theater, de leeszaal en een café. Op de tweede verdieping vind je de fictieboeken, een gaming room en de speciale collecties. En op de vierde verdieping wordt de route bekroond met het studiecentrum en het uitzicht over de stad.’

‘In dit gebouw heb ik zichtbaar gemaakt hoe kennis de afgelopen eeuwen transparanter is geworden. Was het boek begin vorige eeuw alleen beschikbaar voor de elite, tegenwoordig is kennis voor iedereen toegankelijk. Dit komt tot uitdrukking in de volledig glazen gevel en een publieke route die door het private deel van het gebouw loopt. Bibliotheekbezoekers kunnen zo ontdekken hoe de – normaliter verborgen – private delen van het gebouw georganiseerd zijn.’

Anne van der Heijde: Als een stadspark

‘De stadsbibliotheek zou je kunnen vergelijken met een stadspark; het is een plek in de stad die zich onttrekt aan de commerciële maatschappij. De entree is gratis en je mag zolang blijven als je wilt. In de bibliotheek kun je, met je vrienden, naar een voetbalwedstrijd kijken, nieuwe games uitproberen of zoeken naar een boek of krant. Iedereen is welkom en daarmee is het een belangrijk geschenk van de stad aan haar inwoners.’

‘Een van de aandachtspunten voor een gebouw van 24.000 m2 vloeroppervlak is om zoveel mogelijk buitenlicht naar binnen te krijgen. Door een verdraaiende stapeling te maken ontstaat een open structuur die, versterkt met verspringende vloeropeningen, het buitenlicht het gebouw intrekt. In de uitstekende delen van de verdiepingen bevinden zich de studie-­ en leesruimtes. Het centrum van de verdiepingen is gereserveerd voor de onderdelen die actieve publieksstromen met zich meebrengen: liften, trappen en informatiebalies. Ook bevinden zich hier de collecties van de bibliotheek.’

Meer projecten zijn te bekijken op tinyurl.com/d2tp6b5.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *