1825 dagen, time is ticking away…

Op www.1825dagen.nl kijkt de openbare bibliotheekwereld 5 jaar, ofwel 1825 dagen, vooruit. Welke toekomstperspectieven zijn op dit crowdsourcingplatform te vinden?

Door: Alice Doek

Op 12 december 2012 werd in Middelburg de ‘Innovatie Doe Dag’ gehouden, een unconference met selectief uitnodigingsbeleid. De insteek was om innovatieve nieuwe ideeën te bedenken en uit te werken over de toekomstige openbare bibliotheek. Enkele deelnemers wilden een concreter vervolg en creëerden met de website www.1825dagen.nl een platform voor de geopperde ideeën. De bedoeling is om 5 jaar, ofwel 1825 dagen, vooruit te kijken. Ook hebben de oprichters het plan om de teksten later te bundelen in een ebook.

Aanvankelijk werd deelnemers aan de unconference gevraagd om een column in te leveren; inmiddels kan iedereen meedoen en kunnen we van crowdsourcing spreken. Ondanks het motto van de site ‘time is ticking away’ verwachten de oprichters positief geformuleerde toekomstperspectieven, ‘best case scenario’s’ en nadrukkelijk geen gesomber.

Inmiddels zijn er zo’n dertig bijdragen gepubliceerd. Van bijdragers worden geen functies of titels vermeld, opdat de drempel om vrijuit filosoferend zelf een stuk in te dienen laag kan zijn. Hieronder noem ik dus ook maar geen namen van de scenaristen. Een greep uit de innovatieve ideeën:

Over vijf jaar verzacht de bibliotheek de groeiende eenzaamheid door een uitnodigende en inspirerende omgeving te bieden, een plaats waar je met elkaar over ebooks kunt discussiëren, zegt iemand.

Een ander beveelt aan om de eigen boekencollecties van vier miljoen bibliotheekleden te betrekken bij ontsluiting en uitlening. Wil je een bestseller lenen bij de lokale bibliotheek, dan lopen wachtlijsten op tot tientallen weken. Ondertussen is de kans echter groot dat iemand bij jou in de straat het boek uitgelezen in de kast heeft staan. Via een mobiele catalogus-app en Facebook kunnen bibliotheekleden laten weten dat hun exemplaar voor uitlening beschikbaar is.

Een volgende bijdrager droomt van de bibliothecaris die je overal de weg wijst, omdat hij alle tools in handen en in de vingers heeft. Een uitkomst voor gemakzuchtigen, maar ook voor degenen die niet zo zoekvaardig zijn.

Of: over 1825 dagen werken lokale bibliotheek en lokale schrijvers samen om boeken en leesplezier te blijven promoten en verhalen te laten leven. Een aardige staalkaart van ideeën, al verzuimen sommige schrijvers de verplichte eerst benodigde stap op weg naar dit lonkende perspectief te beschrijven. 1825dagen.nl is een minimalistisch vormgegeven site, waarin de berichten van oud naar nieuw onder elkaar zijn gezet. Eigenlijk is het een blog, maar dan zonder afbeeldingen, tags of reactiemogelijkheden. De initiatiefnemers vertelden onlangs in Bibliotheekblad dat er een plan is om de site om te vormen tot een wiki-achtig geheel.

Te hopen is dat de discussie die hierdoor zou kunnen ontstaan alle kans krijgt om vruchtbaar te zijn en 1825dagen.nl niet, zoals veel goede initiatieven, strandt ‘in overlegcircuits en bestuurlijk onvermogen’. Zie hierover vooral ook de column van Frank Huysmans achter in dit nummer.

Alice Doek is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *