Raad voor Cultuur: ‘Wees terughoudend met digitale vervanging’

De cultuurhistorische en de intrinsieke waarde van papieren originelen zijn onvervangbaar.

Als archiefstukken gedigitaliseerd zijn, moeten de papieren originelen niet worden vernietigd. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een ongevraagd advies aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Volgens de Raad voor Cultuur is ‘terughoudendheid op zijn plaats’ bij de beslissing of een origineel na digitalisering vernietigd moet worden. De raad wil dat erfgoedinstellingen rekening houden met de cultuurhistorische en intrinsieke waarde van originele documenten. Ook bij digitalisering ligt veroudering op de loer, waarschuwt de raad. ‘We doen er goed aan ons te realiseren dat de technologie van scanning nog jong is en vernietiging voor eeuwig. Dat geldt ook voor de praktijk van digitaal bewaren: blijft het digitale document door de eeuwen heen toegankelijk zoals nu de middeleeuwse oorkonden? Bovendien is het de vraag of in de toekomst de huidige digitale technologie niet vervangen wordt door een compleet nieuwe, nu nog onbekende; zoals ook de digitale technologie de analoge is opgevolgd,’ schrijft de raad aan de minister.

Als de huidige technologieën worden opgevolgd door betere, kan er behoefte ontstaan aan opnieuw digitaliseren. Dat kan een probleem zijn als er geen originelen meer voorhanden zijn.

Advies Raad voor Cultuur: bit.ly/ZSIob5

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *