Professional in het nieuws: Arjan de Jongh

Arjan de Jongh (1970), deeltijdstudent Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam en senior documentalist en productmanager digitale kanalen bij NRC, won onlangs de Villamediaprijs voor zijn bachelorscriptie ‘Digital First newsroom voor NRC Handelsblad’.

Waar gaat je scriptie over?

Ik onderzocht wat de gevolgen zijn voor de redactionele organisatie, als NRC een digital first nieuwsorganisatie zou worden.

Wat heb je ontdekt, oftewel: wat zijn de gevolgen?

Het voornaamste obstakel voor ‘digital first’ blijft het verdienmodel. Zolang dat niet helder is ingevuld, is er geen directe noodzaak om over te stappen. Het is een nogal grote operatie die alle bedrijfsonderdelen raakt. Voor de beantwoording van mijn onderzoeksvraag keek ik in het bijzonder naar de veranderpunten in de transitie: van ombuigingen in de werkprocessen tot de herinrichting van de redactieruimte en vaardigheidstraining van de redacteuren. Het belangrijkste is de cultuuromslag. Je verandert van een krant met één, dagelijkse deadline tot een nieuwsorganisatie zonder deadline.

Wat doet een productmanager digitale kanalen?

Bij NRC Digitaal (nieuwemediateam en internetredactie) hou ik me bezig met de apps en digitale edities van NRC. Ik ben geen ontwikkelaar en ook geen redacteur, maar ik zit tussen redactie en techniek in en zorg ervoor dat de krant een correcte digitale equivalent krijgt.

Hoe lang werk je al voor NRC Handelsblad?

Ruim drie jaar nu. Daarvoor bijna tien jaar bij PCM Uitgevers, de toenmalige eigenaar van NRC.

Waarom ben je de studie Media, Informatie en Communicatie gaan doen?

Ik vond dat ik mijn, tot de krantenuitgeverij beperkte, werkervaring een bredere basis diende te geven in het vakgebied.

Eerdere opleidingen?

Geschiedenis, Universiteit Utrecht (niet afgemaakt).

Je allereerste baan?

Ik ben begonnen als uitzendkracht bij Mediaresultant. Ik reageerde op een advertentie met de kop ‘Maak van kranten lezen je beroep’, dat vind ik grappig want in feite doe ik dat nog steeds. Mediaresultant was een bedrijf van PCM Uitgevers dat zich bezighield met internet, informatie en documentatie. Daar heb ik gewerkt aan digitale archivering van kranten voor de Nederlandse Persdatabank, een vroege voorloper van LexisNexis.

Welke vakbladen zijn het belangrijkst voor je?

Ik lees weinig vakbladen. Nieuws en informatie haal ik van sites die ik volg via social media en rss-feeds.

Wat is je favoriete site of weblog?

Uiteraard NRC.nl en de andere bekende nieuwssites. Verder vooral Twitter, Flickr en Tumblr. En ik kom graag op sites over fotografie en kunst, zoals MyModernMet.com of PetaPixel.com. Op het gebied van journalistiek en nieuwe media zijn DeNieuweReporter.nl, GigaOM.com, NiemanLab.org goede blogs om te volgen.

En je favoriete literaire werk?

Pfff, lastige vraag. Ik denk iets van W.F. Hermans. Bijvoorbeeld Nooit meer slapen of De donkere kamer van Damocles.

Welk ebook las je het laatst?

Ik lees nu op de iPad Telegraph Avenue van Michael Chabon.

Welk papieren boek las je het laatst?

Bonita Avenue van Peter Buwalda.

Heeft het papieren boek nog toekomst?

Ja, ik hou van gevulde boekenkasten, maar ik kan me voorstellen dat een papieren boek een luxeproduct wordt. Zo verwacht ik ook dat kranten en tijdschriften steeds minder op papier gaan verschijnen. Een model met alleen op zaterdag een krant in de bus en doordeweeks digitaal zie ik er wel komen. In de praktijk gebruik ik papier en digitaal naast elkaar. Een boek lezen op papier vind ik prettiger, maar een tablet of ereader is handiger voor onderweg.

En welke elektronische publicatie las je het laatst?

De krant van vandaag in de iPad-app.

De beste app die je kent?

Onmisbaar zijn: Spotify, Tweetbot, Instagram, Evernote, Flipboard, Pocket. De laatste app die zich tussen mijn dagelijks gebruikte apps heeft genesteld, is Timehop: een dagelijkse terugblik op je eigen social media-activiteiten op die dag in het verleden. Een leuke app in het vakgebied is Dit was het nieuws van de Koninklijke Bibliotheek, die op basis van je locatie historische krantenartikelen toont.

Je favoriete vrijetijdsbesteding?

Fotografie, muziek luisteren en leuke dingen doen met mijn gezin.

Wat had je willen zijn als je geen informatieprofessional was geworden?

Fotograaf.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *