Tablet apps

Bento 4

Door: Kasper Abcouwe

Leverancier: Filemaker Inc.

Platform: iOS (iPad)

Prijs: € 4,49

Waardering: ●●●○○

Bento is het broertje van FileMaker Pro, een relationele-databaseapplicatie van Apple. Om gegevens in of uit Bento te krijgen, kun je draadloos synchroniseren met een Mac waarop FileMaker Pro of Bento is geïnstalleerd. Ook kun je via e-mail gegevens uit een comma separated values (CSV)-bestand importeren.

Ik heb deze app gebruikt om een boekenmagazijn te inventariseren. Mijn ervaring is dat de titels in de tabel goed leesbaar zijn (sinds versie 4 van de app worden de tabellen goed weergegeven). Het toevoegen van een kolom met selectievakjes – om aan te geven welke boeken ontbreken – is kinderlijk eenvoudig. De bediening werkt vlekkeloos en het scherm biedt meer overzicht dan een papieren inventarislijst. Bovendien hoef je je werk niet op te slaan om het te bewaren.

Minder makkelijk verloopt het selecteren van een vakje: je moet eerst de rij selecteren; vervolgens kun je pas het vakje aanvinken – al heeft dat als voordeel dat je niet snel fouten maakt. Verder is er weinig witruimte tussen de regels; deze opmaak is (nog?) niet aanpasbaar.

Het enige echte nadeel zit in het gewicht van de iPad. Na enkele uren inventariseren voel je dat het apparaat 650 gram weegt (het gewicht van ruim een half pak suiker).

Tablet Talk

Door: Dymphie van der Heyden

Leverancier: Tablet Talk

Platform: Android

Prijs: € 2,29

Waardering: ●●●●○

Laatst verzuchtte iemand dat het zo onhandig is als je een webadres krijgt opgestuurd via sms: dan zit je op zo’n klein telefoonschermpje naar een site te turen. Bezitters van zowel een Androidtablet als een Androidtelefoon hebben het een stuk makkelijker. Zij schaffen de app Tablet Talk eenmalig aan en downloaden ’m op beide apparaten.

De installatie is een gepuzzel. Kies voor WiFi (bij beide apparaten) en vul op de tablet het IP-adres van de telefoon in. Bluetooth kan trouwens ook. Zodra de settings klaar zijn, klik je op Connect (eerst op de telefoon, dan op de tablet) en je kunt via de tablet sms’jes sturen en ontvangen. Tetheren is zo ook mogelijk, evenals bellen via tablet (wel met headset), of in de auto via bluetooth. Je hebt zo een groot toetsenbord voor je berichten. Tablet Talk synchroniseert automatisch de via de tablet verzonden berichten met de telefoon.

Je moet beide apparaten wel in een en dezelfde ruimte gebruiken. Zodra je buiten je WiFi-netwerk bent geweest, dien je eerst te reconnecten. Al met al een superhandige app.

Goodreads

Door: Raymond Snijders

Leverancier: Goodreads

Platform: iOS en Android

Prijs: gratis

Waardering: ●●●○○

Goodreads is de gratis app voor zowel iOS als Android en hoort bij de gelijknamige webdienst. Meer dan 8 miljoen leden van dit sociale netwerk voor boekenlezers hebben ruim 300 miljoen boeken toegevoegd. Via de site en de app kun je je eigen boekencollectie samenstellen.

Je kunt titels waarderen, bespreken en delen met je vrienden op Goodreads. Alle basisfuncties van de site zijn aanwezig in de Androidapp, al voegt de iOS-app hier nog eigen functies aan toe. Zo beschikt de iOS-versie over een koppeling met de Feedbooks-catalogus, waaruit je gratis ebooks kunt importeren en openen in Goodreads. Daarnaast kun je in deze catalogus eenvoudig op genre bladeren.

Het vreemde is dat je Goodreads wel kunt koppelen aan je Facebookaccount, maar niet aan je Twitteraccount. Dat betekent dat je vanuit beide versies van deze app geen updates kunt versturen naar andere sociale netwerken waar je over boeken zou willen praten. Dit blijft dan beperkt tot Facebook en de verder prima werkende app. Goodreads is daarmee je eigen online leesclub.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *