Professional in het nieuws: Jon Peter van den Oever

Jon Peter van den Oever (1964) is als adviseur betrokken bij de digitalisering van de bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tevens werkt hij als zelfstandig projectleider Internet Search bij Rijkswaterstaat.

Wat verandert er op het gebied van zoeken bij Rijkswaterstaat?

Rijkswaterstaat heeft een online strategie ontwikkeld met als doel te komen tot een integrale website waarmee de doelgroepen op adequate wijze kunnen worden bediend. Hiervoor wordt een nieuwe zoekmachine geselecteerd, waardoor de resultaten beter gefilterd kunnen worden op thema’s (e.g. Water, Wegen) en provincies. Anderzijds is er behoefte aan een betere volgorde van de zoekresultaten, zodat recente en actuele items bovenaan verschijnen en niet meer door elkaar staan. De inrichting van de zoekmachine moet ook functioneel goed configureerbaar zijn. Synoniemenlijsten, spelling, zoeksuggesties en geavanceerd grasduinen zullen een belangrijk onderdeel hiervan uitmaken.

Wat doe je bij de Raad van State?

Ik voer hier een omgevingsanalyse uit naar de digitale communicatiefaciliteiten van de keten en procespartners van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad, de hoogste algemene bestuursrechter van ons land. Die analyse moet licht werpen op de mogelijkheden van de procespartijen, zoals advocatenkantoren, gemeenten en rechtbanken, om digitaal met de Raad van State te communiceren. Het uiteindelijke doel is om het hele proces rondom een zaak geheel digitaal af te handelen. Parallel hieraan begeleid ik een deelproject voor het inrichten van digitale scanvoorzieningen om de binnenkomende stukken te digitaliseren en archiefwaardig op te slaan.

Welke rol speelt informatie bij overheidsorganisaties?

Opslag, datamanagement en het beschikbaar stellen van informatie zijn bij overheidsorganisaties belangrijke processen geworden. Het vormt nu een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering en strategie. Door informatie kan betere sturing en inzage worden gegeven in de taken van de overheid.

Komt het vinden van informatie daardoor in een ander perspectief te staan?

Jazeker! Bovendien is het vinden van informatie een primaire basisbehoefte van de mens en de burger geworden. Daardoor staan overheden bij zowel het digitaliseren als het aanbieden van informatie voor enorme uitdagingen. Het gaat er nu om snel en correct informatie te presenteren en reconstrueren. En dat allemaal locatie- en tijdonafhankelijk én in een wereld waar de informatieproductie jaarlijks exponentieel toeneemt. Het wordt een kunst om datgene te filteren en te vinden wat relevant of interessant is. De levenscyclus van informatie wordt korter en de verschijningsvorm meer divers. Bovendien gaan mobiele communicatietechnologieën het informatiegebruik nog veel meer beïnvloeden. Het toegankelijk maken van de data en het vinden van informatie krijgt als vakgebied dan ook een steeds grotere ict-component.

Welke studie heb je gedaan?

Ik heb de BDI (IDM) in Den Haag gedaan en daarna (Documentaire) Informatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Verder heb ik cursussen en trainingen gevolgd op het gebied van projectmanagement, communicatie, zoektechnologieën en document- en contentmanagement.

Je allereerste baan?

In het vierde jaar van de BDI-opleiding kon ik via TNO een bedrijfsbibliotheek bij Booz Allen & Hamilton opzetten. Dit was mijn eerste écht serieuze werk.

Welke vakbladen zijn belangrijk voor je?

Vele! InformatieProfessional, Automatiseringsgids, Computable, Financial Times, Businessweek, The Economist, Wired, KM World, Information Today

Wat is je favoriete site?

TED.

En je favoriete literaire werk?

I promessi sposi (De verloofden) van Alessandro Manzoni. Een prachtig werk dat grote invloed heeft gehad op de Italiaanse taal en eenwording.

Welk ebook las je laatst?

Too big to know van David Weinberger.

Welk papieren boek las je het laatst?

De begraafplaats van Praag van Umberto Eco.

Heeft het papieren boek nog toekomst?

De verkoop van boeken neemt sinds 2008 af door de economische situatie, het toenemend gebruik van sociale media enzovoort, terwijl de online verkoop van ebooks en het gebruik ervan juist enorm toeneemt. Ik denk dat deze trend doorzet, al gaat er voor mij niets boven papier.

De beste app die je kent?

Dat is toch wel Uitzending Gemist.

Je favoriete vrijetijdsbesteding?

Lezen, research, sport, reizen en trends ontdekken. Maar het liefst ben ik in de bergen, omgeven door maagdelijke sneeuw. Skiën is de ultieme mogelijkheid om het hoofd leeg te maken.

Wat had je willen zijn als…?

Schrijver, geschiedkundige of sportman.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *