Fotograaf Bert Nienhuis geeft archief weg

Maria Austria Instituut en Stadsarchief krijgen de foto’s van de gezichtsbepalende fotograaf van Vrij Nederland.

Fotograaf Bert Nienhuis heeft het grootste deel van zijn archief aan het Maria Austria Instituut (MAI) overgedragen. Tevens schenkt hij 700 fotoafdrukken met Amsterdamse onderwerpen aan het Stadsarchief Amsterdam.

Het Maria Austria Instituut en het Stadsarchief willen de komende jaren nauwer samenwerken. Nienhuis’ schenking aan beide organisaties is aanleiding om die samenwerking te concretiseren. Samen zullen Stadsarchief en MAI in het najaar van 2013 een tentoonstelling van het werk van Nienhuis organiseren.

Nienhuis is van 1975 tot 2012 gezichtsbepalend geweest bij het weekblad Vrij Nederland. Zo nam hij in 1973 bij dit tijdschrift de plaats in van collega Willem Diepraam, die er toen even niet was, en is van 1975 tot 2012 als vaste fotograaf gebleven. Nienhuis maakte de portretten bij interviews van Bibeb, Joop van Tijn, Ischa Meijer. Hij fotografeerde in de loop der jaren de hele Nederlandse elite op ieder gebied, niet eenmaal, maar meermalen in de loop van hun carrière. Daarnaast had het opinieblad een scherp oog voor opvallende fotoreportages van geëngageerde fotografen. Het weekblad wijdde vanaf 1977 tot 1989 complete bijlagen aan beeldreportages. Ze waren een leidraad hoe sociale fotografie er toen uit moest zien.

Ook maakte Nienhuis vrij werk. Zo legde hij voor het Joods Historisch Museum in de jaren rond 1987 het joodse leven in Nederland vast.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *