Flashback: Marjolein van der Steen

Als ‘professional in het nieuws’ vertelde Marjolein van der Steen (1962) in 2007 in deze kolommen over haar overstap van De Telegraaf naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Nu werkt ze als manager frontoffice en adjunct-directeur bij Bibliotheek Velsen, die ze van kinds af aan kent.

Sinds haar vierde woont Marjolein van der Steen in de Noord-Hollandse gemeente Velsen. Op achtjarige leeftijd zette ze haar eerste stappen in de plaatselijke openbare bibliotheek; later zou zij haar eigen kinderen ermee naartoe nemen. Naast haar toenmalige baan bij De Telegraaf was ze sinds 2006 als bestuurslid betrokken bij de bibliotheek in haar woonplaats. Onnodig te zeggen dat haar nieuwe functie als manager frontoffice en plaatsvervangend directeur voelt als een soort thuiskomen. ’Ik kende de organisatie door alle beleidsstukken; ik was dan ook in korte tijd ingewerkt!’

Terugkijkend vindt ze De Telegraaf, waar ze 21 jaar als hoofd documentatie werkte, ‘heel apart staan’ in haar arbeidsverleden. ‘Te midden van het actuele nieuws had ik het gevoel midden in de wereld te staan.’ Haar volgende werkgever, het Koninklijke Instituut voor de Tropen (KIT), ervaarde ze als een intern gerichte organisatie – ‘iets wat later overigens wel veranderd is’. Ze leerde er veel over erfgoed, wetenschappelijke bibliotheken en kenniscentra gericht op een breed publiek. ‘Als hoofd backoffice stapte ik er al snel over naar de frontoffice; het samenwerken en netwerken met klanten bleek meer mijn ding.’

De Boekmanstichting, studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid, is juist heel extern gericht, ondervond ze na haar vertrek bij het KIT. Directeur Cas Smithuijsen is een netwerker pur sang en bracht haar op dat gebied veel bij. ‘Behalve hoofd bibliotheek was ik bij de Boekmanstichting ook lid van het MT. In die grotere verantwoordelijkheid ben ik langzaam gegroeid.’ In haar baan bij Bibliotheek Velsen, een kans die ze niet kon laten lopen, komt al haar werkervaring samen. Haar hoofd zit vol plannen, maar voorlopig heeft ze haar handen vol aan de overgang van catalogussysteem Concerto naar BicatWise en aan het vormgeven van de frontoffice. ‘De organisatie sprankelt,’ zegt ze. ‘Onder directeur Martijn Mewe heeft de bibliotheek, die per 1 januari 2013 zelfstandig verdergaat, een omslag gemaakt naar een extern gerichte organisatie. We gaan samenwerken met allerlei lokale organisaties.’ Bibliotheken die naar buiten treden en zich op samenwerking richten, gaan het redden in deze moeilijke tijden, denkt Van der Steen. ‘Alleen kun je het niet meer af.’

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *