Digitale studieboeken registreren leesgedrag van studenten

Docenten kijken over de schouder van digitaal lezende studenten mee.

De digitale boeken van CourseSmart registreren hoe ze gebruikt worden door studenten. CourseSmart, dat studieboeken van grote uitgevers digitaliseert en wederverkoopt, levert deze gegevens vervolgens aan docenten. Zo kunnen docenten zien hoeveel studenten lezen, hoe snel en of ze aantekeningen maken. Elke student krijgt van CourseSmart een ‘engagement score’ die ook aan de docent ter beschikking wordt gesteld.

Drie Amerikaanse universiteiten doen momenteel mee aan een pilot van CourseSmartleesmonitoring, CourseSmart Analytics genoemd. Volgens een woordvoerder van de digitale uitgever is er bij docenten grote behoefte aan kennis over het studiegedrag van studenten. CourseSmart Analytics stelt docenten in staat om studenten die niet zo hard studeren, aan te spreken en te stimuleren harder te werken.

De mogelijkheid om het leesgedrag te monitoren schendt de privacy van studenten. CourseSmart biedt een opt-outmogelijkheid aan voor studenten die liever onbespied hun boeken lezen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *