Boeken: veranderen móet!

Alice Crawford presenteert in haar boek zeven richtingen waarin wetenschappelijk informatiespecialisten zich kunnen ontwikkelen.

Door: Bert Zeeman

Dat het vak van informatiespecialist verandert, zal voor elke lezer van InformatieProfessional duidelijk zijn. Maar in welke richting? Volgens Alice Crawford in ieder geval niet in één specifieke richting, maar in verschillende. In New Directions for Academic Liaison Librarians (lees: vakreferenten/informatiespecialisten/accountmanagers) presenteert zij aan de hand van zeven casestudies zeven verschillende richtingen waarin informatiespecialisten zich zouden kunnen ontwikkelen op weg naar de status van ‘subject librarian plus’. Dat varieert van het opzetten van open access-tijdschriften of een cursus in Second Life tot bibliometrische ondersteuning en inschakeling bij nieuwbouwprojecten. Opvallende afwezige in de casestudies is overigens de data librarian, maar één ding is duidelijk: veranderen moet.

Crawford heeft gekozen voor een wat schoolse presentatie van haar casestudies. Steeds voorafgegaan door een samenvatting en trefwoorden en afgesloten door lessons learned en verwijzingen, staat iedere casestudy op zichzelf en wordt de suggestie gewekt van losse bijdragen (hoofdstukken) die door inleiding en conclusie bij elkaar gehouden moeten worden. Daarin slaagt Crawford maar ten dele en dat is jammer, zeker ook gelet op het prijskaartje.

New Directions doet in sommige opzichten toch al weer gedateerd aan en Crawfords optimisme over de toekomstige rol van informatiespecialist heeft weliswaar iets aanstekelijks, maar mist soms toch de broodnodige onderbouwing. En welke beroepsgroep zegt van zichzelf dat zij ‘the most infinitely enduring, resilient, adaptable, ingenious, persistent, imaginative, longsuffering professional specimen’ is? Het beste advies van Crawford staat wellicht wat weggestopt ergens halverwege de casestudy over open access-tijdschriften: ‘Faculty will not “bite” if they don’t like what the Library is offering’. Dat is misschien wel de grootste uitdaging waar de bibliotheek, en dus ook de informatiespecialist, voor staat: nieuwe diensten ontwikkelen die inspelen op reële behoeftes van onderzoekers, docenten en studenten. New Directions kan daarbij dienen als inspiratiebron, maar zeker niet als blauwdruk. Aan de slag!


New Directions for Academic Liaison Librarians | Alice Crawford | Oxford: Chandos Publishing | 2012 | 160 p. | ISBN 9781843345695 |

€ 55 | Waardering: ●●●○○


Bert Zeeman is faculteitsbibliothecaris Geesteswetenschappen en onderbibliothecaris van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 12 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *