Tablet apps

TED – Ideas Worth Spreading

Door: Dymphie van der Heyden 

Producent: TED Conferences

Platform: iOS en Android

Prijs: gratis

Waardering:  ●●●●○

TED staat voor ‘Technology, Entertainment, Design’ maar omvat veel meer. De TED Talks zijn inmiddels welbekend en er zitten juweeltjes tussen: informatief, inspirerend en leuk. Ze zijn niet alleen op internet maar ook via officiële apps voor zowel iPad als Android te bekijken. Ze zien er gelikt uit: tabbladen op Featured, (New en Popular) All Talks en Mytalks (Downloads en Bookmarks). De gehele set is ingedeeld in zowel tags (bij iPad bovenaan, bij Android aan linkerzijde) als thema’s. De thema-indeling is een beetje typisch, maar dat past wel bij TED. Android deelt daarbij ook in naar Taal en Ratings.

Ondertiteling – voor zover aanwezig en niet bij beide hetzelfde – is bij Android te vinden via de videoplayer zelf, iPad heeft daarvoor een aparte app (0,79 euro).

Voor downloaden is WiFi nodig en bij Android dien je met het pijltje rechtsboven eerst te kiezen tussen ‘low’ en ‘high quality’. Opstarten duurt soms even; je apparaat moet voldoende opgeladen zijn om online te kunnen afspelen. Er zou iets meer informatie bij mogen. Maar inhoud en videokwaliteit – ook van ‘low quality’ – zijn echt fantastisch!

Newsify

Door: Raymond Snijders

Producent: Newsify RSS Reader

Platform: iOS

Prijs: € 0,79 (gratis versie met reclame ook beschikbaar)

Waardering:  ●●●●●

Wie als informatieprofessional nieuws leest via RSS-feeds, maakt waarschijnlijk gebruik van Google Reader. Op een tablet komt de site van Google Reader niet goed tot zijn recht, maar gelukkig voorziet Newsify in een app waarmee je je RRS-feeds wel goed kunt lezen.

Newsify synchroniseert met je Google Reader-account en houdt dezelfde structuur aan die je daar hebt. RSS-feeds worden gecombineerd per ‘label’ weergegeven als je deze gebruikt, of individueel als dat niet het geval is. Bij de weergave kun je kiezen tussen een lijst- of een krantenview die ook beide in landscapestand te gebruiken zijn.

Prettig is dat je nieuwe feeds kunt toevoegen en bestaande kunt verwijderen binnen de app. De ingebouwde browser werkt uitstekend om het originele bericht te lezen en vanzelfsprekend kun je berichten mailen of delen via bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Evernote. Vergeet echter niet om naderhand Newsify weer te synchroniseren, zodat de feeds ook in Google Reader als gelezen gemarkeerd worden. Newsify is zonder twijfel de beste Google Reader-client voor op je Apple-apparaat.

De Volkskrant HD

Door: Alice Doek

Producent: Persgroep

Platform: iOS (iPad)

Prijs: gratis

Waardering:   ●●○○○

De iPadapp waarmee ik de meeste dagen begin, is De Volkskrant HD. Dat komt voornamelijk doordat die dagen deels bestaan uit treinreizen en daarin is swipen een stuk makkelijker dan papieren pagina’s omslaan.

De app is gratis maar om de inhoud tot je te nemen, is eenmalige authenticatie als abonnee nodig (niet gratis). Ook kun je losse nummers kopen. Om de krant van de dag te downloaden, is uiteraard een internetverbinding vereist. Vervolgens kan buiten netbereik het gedownloade exemplaar worden gelezen. Er is een weergave waarin elke bladzijde van de krant integraal te bekijken/vergroten is, inclusief opmaak, advertenties et cetera. Ook is er een weergave waarbij elk artikel afzonderlijk met afbeelding en tekst wordt getoond. Deze heeft zeer beperkte extra functionaliteit, namelijk het aanpassen van de lettergrootte. Webadressen in artikelen worden niet gehyperlinkt, ik kan niets ‘sharen’ of bewaren, er is geen koppeling naar de VK-website, afgezien van een lijstje met ‘Live news’. Anders gezegd: zoals je de krant ’s ochtends in de brievenbus krijgt, zo staat hij ook op de tablet.

De app loopt zeker eenmaal in de maand vast. De enige remedie: opnieuw installeren en authenticeren. Kortom, als app zeer middelmatig. Toch ben ik aan de VK-inhoud dermate verknocht, dat ik veel ongemak en gebrek voor lief neem.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 11 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *