Steeds meer historie verdwijnt van Twitter

De sociale media hebben geen goed geheugen, zeggen onderzoekers. 

Dertig procent van de tweets, Facebookberichten en andere uitingen op sociale media over de opstand in Egypte is verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de computerwetenschappers Hany SalahEldeen en Michael Nelson van Old Dominion University in Norfolk, Virginia. Hetzelfde geldt voor verschillende digitale uitingen over andere gebeurtenissen van cultureel-maatschappelijk belang, zoals de vrees voor de Mexicaanse griep, de opstand in Syrië en de dood van Michael Jackson.

Volgens SalahEldeen en Nelson gaat elke dag 0,02 procent van de historisch relevante tweets verloren. De links, plaatjes en andere bronnen waarnaar verwezen wordt, zijn niet meer online te vinden. Onze contemporaine geschiedenis, die mede wordt bepaald door sociale media, wordt voor onze ogen gewist, waarschuwen de onder­zoekers. Voor wetenschappers die later bijvoorbeeld de Arabische Lente of de informatievoorziening rond een epidemie willen bestuderen, levert dat grote problemen op. Twitter gaat waarschijnlijk gebruikers wel de mogelijkheid aanbieden om hun eigen tweets van de afgelopen jaren te downloaden en dus te bewaren. Maar dergelijke Twitter-archieven zijn privé en niet beschikbaar voor wetenschappers.

Onderzoek van SalahEldeen en Nelson: bit.ly/YlWGxg en bit.ly/SiepT1

Deze bijdrage komt uit IP nr. 11 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *