IP #11 / 2012: 100-jarige NVB in internationaal perspectief

Dit nummer staat in het teken van een feestende jubilaris: de 100-jarige NVB, dé beroepsvereniging van informatieprofessionals. Deze organisatie behoort tot de grote groep van beroepsverenigingen die wereldwijd aan het begin van de twintigste eeuw ontstonden en zij is van belang geweest voor ons vak. In deze editie zet Marian Koren de NVB in internationaal perspectief door aandacht te geven aan vergelijkbare organisaties in het buitenland. Verder schetst Ans ter Woerds in een aparte bijlage de geschiedenis van de vakvereniging.

Voorafgaand aan het congres dat ter gelegenheid van dit jubileum op 15 november 2012 in Utrecht werd gehouden, heeft IP twee keynote sprekers aan de tand gevoeld. Lee Rainie gaat in op de belangrijke onderzoeksgegevens over de maatschappelijke gevolgen van internet, die door zijn Pew Research Center beschikbaar worden gesteld. En ‘agile librarian’ Michelyn McKnight vertelt over de veranderende rol van informatieprofessionals.

Dat ons vak zich alsmaar blijft ontwikkelen, blijkt uit het interview met Nicole Dijkstra, senior media-analist bij OCW. Zij heeft de taak om voor het ministerie relevante informatie uit de sociale media op te sporen en te analyseren. ‘Wat mij betreft helemaal in lijn met mijn idee van wat een informatieprofessional zou moeten doen,’ aldus Nicole. En dat maakt weer duidelijk dat de deskundigheid van informatieprofessionals heel wendbaar, flexibel en actueel is. Ook nog na 100 jaar.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *