Noren krijgen gratis digitale bibliotheek met 250.000 boeken

Nationale Bibliotheek en auteursrechtenorganisatie sluiten overeenkomst over online licenties.

Over vijf jaar kunnen Noren alle Noorse boeken die tussen 1900 en 2000 zijn gepubliceerd digitaal lezen. Bokhylla, zoals de digitale bibliotheek heet, bevat ook boeken die nog auteursrechtelijk beschermd zijn. Bokhylla (Noors voor boekenkast) is een initiatief van de Nationale Bibliotheek van Noorwegen. De site bevat al 50.000 boeken. Dit najaar worden 60.000 nieuwe boeken toegevoegd. In 2017 zal Bokhylla 250.000 boeken bevatten.

De Nationale Bibliotheek heeft via de auteursrechtenorganisatie Kopinor afspraken met schrijvers en uitgevers gemaakt over licenties en vergoedingen. Auteursrechtelijk beschermde werken kunnen alleen online gelezen en mogen niet geprint worden. De rechthebbenden krijgen een kleine vergoeding per gelezen boek. Rechtenvrije werken kunnen ook gedownload worden. Voor de leeservaring maakt het weinig uit of een lezer een online versie of een gedownload exemplaar leest.

www.bokhylla.no

Deze bijdrage komt uit IP nr. 10 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *