De jonge onderzoeker: apps voor amateurgenealoog en thuiskok

Twee groepjes Amsterdamse IDM-studenten zagen het resultaat van hun opdracht bekroond met een prijs van de NVB-afdeling Prissma (Prissma pitch Award). De vakjuryprijs ging naar de stamboomapp van de voltijdstudenten Informatie en Media / IM (Lianne de Beurs, Loes Dubbelman, Tom de Munck, Majda Rustemagic en Janneke Veldhuizen). De publieksprijs ging met overmacht naar de deeltijdstudenten met hun RestCept-concept (Sander Meilink, Nienke Donken, Elizabeth Kock, Ernst van Megen, Lianne Creemers en Dominique van Varsseveld). De opdracht voor deze tweedejaarsstudenten luidde: denk een concept uit voor een vernieuwende dienst of product, realiseerbaar én winstgevend.

Door: Jos van Dijk

MatchTree

‘MatchTree is een app die gebruikt kan worden op de mobiele telefoon, tablet of computer,’ aldus Lianne de Beurs, een van de ontwerpers van de stamboomapp MatchTree. ‘De gebruiker kan met deze app zijn stamboom maken. Wat het extra leuk maakt, is dat je hem kunt koppelen aan Facebook en zo interactie kunt hebben met andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe anderen hun stamboom maken – en misschien heb je wel dezelfde betovergrootvader als je Facebookvriend.’

‘Het probleem is dat niet veel mensen weten wat een archief precies doet. Mensen brengen er daarom niet snel een bezoek aan. MatchTree is een app waarmee je op een simpele manier je stamboom kunt uitzoeken. Door de app te gebruiken, maak je kennis met een deel van de informatie die te vinden is in een archief. Hierdoor wordt het ook aantrekkelijker om eens een archief te bezoeken.’

‘Het unieke van ons concept is dat je via Facebook interactie kunt hebben met andere mensen. Je zit niet meer alleen op je zolderkamer onderzoek te doen naar je voorouders, maar je kunt ook buiten, in de tuin, op een terras via je mobiel je stamboom onderzoeken en hierover praten met je vrienden via Facebook.’

RestCept

Sander Meilink over de app die hij met zijn medestudenten heeft ontworpen: ‘Veel mensen gooien met regelmaat ingrediënten weg. Om dit te voorkomen hebben wij RestCept bedacht. Met RestCept, ontwikkeld voor Android-telefoon en iPhone, is het eenvoudig om recepten te vinden voor de ingrediënten nog aanwezig in de koelkast. Vandaar ook onze slogan: “Lekker eten met de ingrediënten die je hebt”. Ondanks dat er al app’s bestaan die technisch gezien op één of meer punten vergelijkbaar zijn, is RestCept door zijn concept toch uniek.’

‘Naast het zoeken van recepten is er ook een voedingswijzer in te zien voor elk geselecteerd recept. Wij hebben daarover gesproken met een docent Voeding en diëtiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ons idee is om automatisch aan recepten een gezondheidswaarde toe te kennen. Verder kan iedereen recepten delen en beoordelen. Na goedkeuring wordt een recept of een beoordeling toegevoegd aan de receptendatabase en ontsloten via de applicatie.’

‘Wij spreken momenteel met verschillende partijen over samenwerking en financiering. Denk hierbij aan het gebruik van bestaande receptendatabases en aan marketingmogelijkheden zoals online reclame. De daadwerkelijke implementatie van de applicatie zal worden gedaan door Megen Media en Everlink.nl. We willen het concept nu namelijk echt gaan uitvoeren.’

Met dank aan Eric Sieverts en Jelke Nijboer.

Jos van Dijk is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 10 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *