Tablet apps

Kobo eBooks

Door: Raymond Snijders

Producent: Kobo Inc.

Platform: Android en iOS

Prijs: gratis

Waardering:  ●●●●○

De ebooks van Kobo kun je – net zoals bij Amazon het geval is – meteen lezen via zowel de eigen ereader van Kobo als via de eigen apps voor tablets. En Kobo biedt vooralsnog twee extra voordelen: de ereader is in Nederland eenvoudig verkrijgbaar en het assortiment bestaat behalve uit Engelstalige ook uit Nederlandstalige ebooks. Zowel de ebooks die je via Kobobooks aangeschaft hebt en de elders gekochte exemplaren kun je prima lezen op de Kobo eBooks app op je Androidtablet of iPad. Op beide platformen synchroniseert de app met Kobobooks, waardoor je altijd je ebooks bij de hand hebt of nieuwe kunt kopen. Kobo doet aan sociaal lezen met Reading Life, een koppeling met Facebook waarbij je leesstatistieken kunt delen en badges kunt verdienen.

Zoals je mag verwachten is de Kobo eBooks app eenvoudig in te richten naar eigen smaak qua weergave van de ebooks. De iOS-versie van de app kan weliswaar als enige overweg met Adobe DRM, maar de Androidversie beschikt over meer opties, waaronder het importeren van alle aanwezige ebooks. Koop je wel eens boeken bij Kobobooks, dan moet je deze app meteen installeren.

Dropbox

Door: Dymphie van der Heyden 

Producent: Dropbox Inc

Platform: iOS en Android (beide besproken), ook beschikbaar Kindle Fire en Blackberry

Prijs: gratis

Waardering:  ●●●●○

Dropbox is een relatief veilige methode voor het opslaan van documenten in de cloud, met goede share-opties en deleted-files-recovery. De pc-versie zet al je bestanden op de schijf, de tabletversie slechts de mappenstructuur en documentnamen met thumbnail. Uploaden op iPad en Android gaat iets anders maar spreekt voor zich, foto’s komen desgewenst automatisch in de folder ‘Camera Uploads’ terecht.

Wat je met een document kunt doen hangt af van de beschikbare apps op je tablet. Afbeeldingen en pdf-bestanden tonen is probleemloos en mp3 is meteen afspeelbaar, maar voor multitasking is downloaden nodig. Hoewel je Office-bestanden altijd kunt lezen, lukt bewerken alleen als je een daarvoor geschikte app hebt. Epubs open en importeer je via Export in Aldiko of Bluefire; ze blijven dan deel uitmaken van die bibliotheken. TIFF-bestanden geven alleen de eerste pagina weer. Het hele document lees je op Android met de app Fast image viewer – free, voor iPad heb ik geen gratis app gevonden.

Documenten kun je downloaden en eventueel synchroniseren met het afzonderlijke Dropspace. Zoeken gaat snel, zowel links als rechts truncerend.

De app is onmisbaar en redelijk gebruiksvriendelijk, maar veel bijzonders, zoals sorteren, kan hij niet.

StemApp 2012

Door: Alice Doek

Producent: Richard Simpson

Platform: iOs (besproken) en Android

Prijs: € 0,79

Waardering:  ○○○○○○

In deze rubriek komt u goede apps voor informatieprofessionals tegen. Deze hoort daar niet bij, maar past bij het jaargetijde. In StemApp 2012 worden van elke politieke partij die meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen, vijftien stellingen voorgelegd. Met duim-op-of-neerknoppen geef je je oordeel aan. Neutraal bestaat niet, prioritering ook niet. Aan het eind van de rit wordt bepaald hoeveel elke partij overeenkomt met jouw voorkeur.

De stellingen zijn varianten op: ‘Diederik Samsom staat pal achter ontwikkelingssamenwerking’; ‘Kees van der Staaij is tegen homo-emancipatie’. StemApp ziet is slordig ontworpen en geformuleerd.

Hij houdt bij waarvoor je hebt gestemd, ‘zodat u rustig in de bus of trein hem verder kunt invullen’. Deze minimale functionaliteit kost € 0,79, waarvan elke cent is weggegooid. Hoewel… de makers beloven de opbrengst te bestemmen voor een goed doel.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 9 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *