Tablet apps

Boekenbol

Door: Dymphie van der Heyden

Producent: Bol.com

Platform: iOS en Android

Prijs: gratis

Waardering: ●●○○○

Boekenbol is de officiële ereaderapp van Bol.com. Op Android en iPad functioneert hij hetzelfde, al start de iPad-versie alleen een staand formaat op. Vul na installatie je Bol- en Adobe-ID in, dan komen de bij Bol gekochte titels op het plankje.

De opties zijn beperkt: items in de inhoudsopgave zijn aanklikbaar, je kunt het lettertype vergroten of verkleinen en kiezen tussen dag- en nachtmodus, maar niet voor kleur.

Onderaan staat het percentage gelezen, niet het paginanummer. Via de knop rechtsboven maak je bladwijzers of opmerkingen aan. Daarvan is een overzicht beschikbaar, maar de inhoud van de opmerkingen staat er niet in en daar kun je ook niet in zoeken. Zoeken kan alleen in inhoudsopgave en tekst.

Het Bol/Adobe-ecosysteem onthoudt opmerkingen, bladwijzers en waar je gebleven bent en toont dat over meerdere apparaten. Dat de leverancier die informatie opslaat, kan een bezwaar vormen in verband met de privacy.

Je zit met Boekenbol vast aan DRM en de Adobe-licentie geeft gemakkelijk problemen. Om te voorkomen dat je geen toegang meer hebt, zou je de ebooks kunnen backuppen met Calibre. In dat geval zijn de titels ook met andere ereaders te lezen.

Bluefire Reader

Door: Raymond Snijders

Producent: Bluefire Productions

Beschikbaar voor: iOS (besproken) en Android

Prijs: gratis Waardering: ●●●●○

Bluefire Reader is een van de vele apps om ebooks mee te lezen op een tablet. De app heeft een prettige interface met alle instellingsmogelijkheden die je mag verwachten. Net als de meeste ebookapps kun je ook vanuit Bluefire Reader gratis boeken downloaden met behulp van Feedbooks en Engelstalige boeken kopen in enkele (kleine) online boekwinkels.

Deze gratis app heeft enkele voordelen ten opzichte van de concurrentie. Ten eerste is hij beschikbaar voor alle iOS- en Android-apparaten, waardoor het niet uitmaakt waar je ebooks op wilt lezen. Hij ondersteunt ook de Adobe DRM waarmee gekochte ebooks helaas nog steeds beveiligd zijn. Juist omdat Bluefire Reader op beide besturingssystemen beschikbaar is, is de app vaak een vereiste als je gebruik wilt maken van ebookleendiensten zoals Ebook Library (via de Koninklijke Bibliotheek) of MyiLibrary op je iPad of Androidtablet.

Of je nou ebooks met Adobe DRM koopt of leent, als je ze wilt lezen, is deze app de beste, goedkoopste en soms de enige keuze op je tablet.

Lees dit boek

Door: Alice Doek

Producent: WPG Uitgevers

Platform: iOs (iPad en iPhone)

Prijs: gratis Waardering: ●●●●○

Met als motto ‘Ontdekken. Lezen. Doorvertellen’ fungeert Lees dit boek als een etalage voor Nederlandstalige ebooks die verschijnen bij 21 uitgeverijen van WPG. De etalage bevat 24 titels; elke week worden er vier vervangen. Van elk boek zijn de eerste hoofdstukken gratis te downloaden en te lezen. Kopen kan tegen (tijdelijk) gereduceerd tarief.

De kracht van de app is de combinatie van een mooie visuele presentatie en informatie over zowel het boek als de auteur. Het verlaagt de drempel naar het gebruik van ebooks. Via Twitter, Facebook en mail kun je anderen snel laten weten welk fragment je hebt gelezen (en tegelijkertijd reclame maken).

Na eenmalige registratie zijn sommige boeken in hun geheel te lezen, maar slechts tot aan een bepaalde datum. Ik kreeg Duivelspiek van Deon Meyer cadeau, met als uiterste houdbaarheidsdatum de daaropvolgende dag. Op Frankwatching.com vertelde Gert-Jan Schikker, adviseur nieuwe media bij WPG, dat op termijn een persoonlijk toegesneden aanbod wordt gedaan op basis van wat klanten al hebben gelezen. Overigens is het goed mogelijk om de app te gebruiken zonder registratie.

Besluit je om een ebook te kopen, dan word je doorgeleid naar de iBookstore van Apple.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7&8 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *