Indonesië wil manuscripten terug van Nederland

Gouverneur van Jogjakarta wil toegang tot erfgoed dat in de koloniale tijd is gestolen.

Hamengku Buwono X, gouverneur en sultan van Jogjakarta, eist dat Nederland en Groot-Brittannië de duizenden boeken en manuscripten teruggeven die in de negentiende eeuw zijn gestolen uit het Paleis van Jogjakarta. Het zou om ongeveer 7.000 werken gaan op het gebied van poëzie, filosofie en dans.

Bij de verovering van het paleis in 1812 heeft de Engelse gouverneur van Java, Thomas Stamford Raffles, de bibliotheek geplunderd. Een week lang verscheepte hij elke dag vijf kratten met boeken naar Londen. De paleisbibliotheek beschikt nog maar over 363 originele handschriften. De meeste gestolen manuscripten bevinden zich bij de British Council en de Raffles Foundation in Londen en enkele in Nederland.

De gouverneur van Jogjakarta heeft volgens het Indonesische dagblad Republika tijdens een bezoek van de Nederlandse ambassadeur gezegd dat hij op zijn minst kopieën van de werken wil hebben, zodat de Indonesiërs toegang tot hun eigen erfgoed krijgen. Bibliotheekbestuurder GBPH Prabukusumo wil naar de Verenigde Naties stappen als Nederland en Groot-Brittannië de gestolen werken niet vrijwillig teruggeven. Volgens Prabukusumo is de paleisbibliotheek de rechtmatige eigenaar van de manuscripten.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7&8 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *