UB’s op Pinterest

Amerikaanse bibliotheken experimenteren op het snel groeiende fotonetwerk.

Pinterest, een sociaal netwerk voor mooie plaatjes, is ontzettend populair. In de Verenigde Staten maken ook steeds meer universiteitsbibliotheken gebruik van de plaatjessite. De Association of College and Research Libraries organiseerde onlangs een seminar voor universiteitsbibliothecarissen over Pinterest.

Het weblog Wired Campus beschrijft de Pinterest-sites van drie Amerikaanse universiteitsbibliotheken. Saint Mary’s College in Californië gebruikt Pinterest onder meer om katholieke heiligen te herdenken en boeken aan te prijzen. Volgens vakreferent Sarah Vital van Saint Mary’s sluit Pinterest aan bij een van de favoriete bezigheden van bibliothecarissen: lijstjes maken. Pinterest maakt lijstjes interactief en maakt daarmee volgens Vital het werk nog leuker.

De bibliotheek van Virginia Tech plant verschillende renovaties. Daarbij wordt Pinterest ingezet als een soort mood board. Bibliothecarissen verzamelen foto’s van verschillende soorten interieurs die als inspiratie kunnen dienen voor de opknapbeurt die de Newman Library en de kamer van de decaan krijgen.

De bibliothecaris van de University of Nevada in Reno die het Pinterest-account beheert, heeft ontdekt dat de site handig is om te ontdekken welk beeldmateriaal de bibliotheek niet online heeft staan. Omdat foto’s de hoofdmoot van Pinterest vormen, is het noodzakelijk dat een afbeelding online staat voordat je ’m over kunt nemen. De University of Nevada voorziet daarom de website van de bibliotheek van meer foto’s.

www.pinterest.com/smclibrary

www.pinterest.com/vtlibraries

www.pinterest.com/unrlibraries

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *