Presentatie Visual METS-Viewer door IISG en Aletta

Open source-programma maakt het ontwikkelen en bekijken van online collecties op erfgoedsites eenvoudiger.

Op 5 juni a.s. wordt het eindresultaat van het project Visual METS gepresenteerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. In dit project is open source-software ontwikkeld waarmee erfgoedinstellingen in staat worden gesteld hun gedigitaliseerde collectie op hun website te presenteren.

De Visual METS-Viewer is een gebruiksvriendelijke en eenvoudig te bedienen web gebaseerde applicatie waarmee erfgoedinstellingen complexe digitale documenten online kunnen presenteren. Bezoekers van de website kunnen documenten bekijken met de viewer.

Om de online presentatie te realiseren, maakt de instelling een zogenaamd METS-bestand. (METS staat voor Metadata Encoding Transmission Scheme.) Dit METS-bestand, dat gebruik maakt van de internetstandaard XML, bevat verwijzingen naar afbeeldingen – meestal gescande archiefstukken of publicaties – en legt de volgorde vast waarin deze bestanden moeten worden gerealiseerd. Omdat gebruik wordt gemaakt van XML, kunnen de bestanden ook eenvoudig worden hergebruikt binnen andere toepassingen.

In het septembernummer van InformatieProfessional zal een artikel over de ontwikkeling van de Visual METS-Viewer verschijnen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *