#IPLINGO: Hangout

Door: Jurn Glazenburg

Google+ biedt de mogelijkheid om met een aantal deelnemers een virtuele vergadering te beleggen. Gebruikers kunnen videobellen en tegelijkertijd een YouTube-film of een presentatie in Google Docs bekijken. Ondertussen is commentaar geven of een document bewerken een optie.

Google plaatst een dergelijke vergadering in een ‘hangout’ en maakt hiermee online samenwerken eenvoudig. Net zoals bij videobeldiensten als Apple’s Facetime, Skype en MSN Video zie je in de hangout met wie je samenwerkt.

De ‘hangout’ kan een alternatief zijn voor een fysiek overleg; met als grootste voordeel: besparing op reistijd en -kosten. Voor bijvoorbeeld thuiswerkers krijgt de verbinding met kantoor een extra (beeld)dimensie. De ‘hangout’ past in de filosofie van het Nieuwe Werken (HNW). De overheid spoort mensen aan om meer tijden plaatsonafhankelijk te werken, bijvoorbeeld door thuis aan de slag te gaan. Dit laatste vergt discipline. Velen zijn immers gewend om naar kantoor te gaan en daar in de directe nabijheid van collega’s aan het werk te togen. Een thuiswerker moet zichzelf aansporen. Voor hen die daarmee worstelen kan de lokale bibliotheek – als werkomgeving – soelaas bieden. Via (gratis) wifi kan er zo een ‘hangout’ met collega’s opgestart worden.

Het tijd- en plaatsonafhankelijk netwerken uit HNW zien we wel bij jongeren; in gezelschap van vrienden in de fysieke hangout twitteren en msn’en ze ondertussen met hen die zich elders bevinden. Zo onderhouden ze spelenderwijs hun directe en indirecte contacten. De techniek is er klaar voor, nu de kantoorwerker nog.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *