VIAF voortaan OCLC-dienst

VIAF (Virtual International Authority File), een project dat op virtuele wijze meerdere auteursnamenthesauri combineert in één enkele thesaurusdienst, is voortaan een OCLC-dienst. OCLC zal verder gaan met het openbaar toegankelijk maken van VIAF en zal ook zorgen dat VIAF wordt ingebed in diverse andere OCLC-diensten.

Deze overgang, van een interimregeling met gedeeld bestuur naar de vorm waarin OCLC de primaire verantwoordelijkheid heeft voor onderhoud van VIAF en het aanbiedt als OCLC-dienst, vindt plaats in overeenstemming met de instellingen die deelnemen in VIAF. Voor deze verandering is gekozen om zeker te stellen dat VIAF in de juiste positie is om efficiënt op te schalen als een coöperatieve activiteit voor de lange termijn. De overgang stelt tevens zeker dat de juiste infrastructuur blijft behouden. Dat is belangrijk want VIAF wordt steeds vaker bezocht als bron voor thesauruswerkzaamheden en voor linked data-activiteiten.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *