New York Public Library ruimt 3 miljoen boeken op

Wetenschappers willen dat de boeken op locatie toegankelijk blijven.

De New York Public Library verwijdert drie miljoen boeken uit het hoofdgebouw. De boeken verhuizen naar twee magazijnen elders in de stad en kunnen door klanten worden aangevraagd. Klanten moeten 24 uur wachten op de titels. Nu kunnen ze deze boeken opvragen in de bibliotheek en direct raadplegen.

Wetenschappers en schrijvers protesteren tegen deze vernieuwing in de New York Public Library. Ze vrezen dat de boeken minder toegankelijk worden als ze fysiek uit de bibliotheek verdwijnen.

De magazijnen worden verbouwd tot een ruimte voor het publiek. In die ruimte zijn computers en gratis wifi beschikbaar. Er staan boekenkasten met boeken die uitgeleend kunnen worden. Er zullen tafels komen waaraan groepen kunnen samenwerken. Ook komt er een café. De verbouwing kost 300 miljoen dollar.

Volgens de NYPL is de verbouwing noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van de 21e eeuw. De bibliotheek zal ook geschikt blijven voor wetenschappers en schrijvers die onderzoek doen, aldus directeur Anthony Marx in The Guardian. Volgens Marx worden boeken voor het grote publiek juist toegankelijker in de nieuwe bibliotheek omdat er voor het eerst in de geschiedenis van de NYPL boekenkasten worden neergezet met boeken die door bezoekers bekeken en meegenomen kunnen worden. Nu moet elk boek worden aangevraagd via de catalogus.

De vernieuwing van de NYPL is ook een gevolg van bezuinigingen. De openbare bibliotheek van New York City heeft sinds 2008 ruim 430 personeelsleden moeten ontslaan en heeft een kleiner budget voor boeken.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *