Kritiek op vrijwilligers in de bibliotheek

Britse bezuinigingen op bibliotheken leiden tot kostenparadox. Het Britse district Surrey bezuinigt op de openbare bibliotheek. In tien vestigingen worden betaalde krachten vervangen door vrijwilligers. Alleen zo kunnen alle 52 filialen open blijven.

Critici, verenigd in de Surrey Libraries Action Movement (Slam), stapten naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met de bezuinigingsplannen. De rechter noemt het besluit om vrijwilligers aan te stellen onrechtmatig, maar verbiedt de bibliotheekhervorming niet.

Volgens Slam worden boeken minder toegankelijk voor kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en gehandicapten als professionals worden ontslagen. Volgens de rechter is dat op te lossen door scholing van de vrijwilligers. Omdat er in het bezuinigingsplan niet is voorzien in het opleiden van bibliotheekvrijwilligers, noemde de rechter het onrechtmatig.

Als de vrijwilligers opgeleid worden, wordt het effect van de bezuinigingen tenietgedaan. Tegenstanders van de bezuinigingen hopen dat het bestuur nu besluit de reguliere bibliothecarissen niet te ontslaan.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *