Ereaderbezitters lezen meer

Mensen die ebooks lezen, lezen bovengemiddeld veel.

In de Verenigde Staten neemt de verkoop van tablets en ereaders nog steeds gestaag toe. In februari zei 21 procent van de volwassenen een ebook gelezen te hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Pew Research over digitaal lezen.

Mensen die een tablet of een ereader bezitten, blijken gemiddeld meer te lezen dan mensen die alleen van papier lezen. Volgens het Pew-onderzoek heeft de gemiddelde ebooklezer het afgelopen jaar 24 boeken gelezen en de gemiddelde ‘papieren’ lezer 15 titels.

Eigenaren van ereaders zijn fervente lezers die de apparaten gebruiken om hun leeshonger te stillen, aldus Lee Rainie, directeur van het Pew Internet & American Life Project, de uitvoerder van het onderzoek. 89 procent van de ereaderbezitters zegt voor hun plezier te lezen. Over de hele Amerikaanse bevolking gerekend zegt 80 procent voor hun plezier te lezen. Elektronische veellezers maken overigens ook vaker gebruik van de kennis van bibliothecarissen. 21 procent van hen zegt af te gaan op advies van bibliothecarissen voor de aanschaf van nieuwe boeken. Gemiddeld maakt 16 procent van de Amerikaanse lezers gebruik van het advies van bibliotheekmedewerkers.

Digitaal lezen is volgens Pew een vast onderdeel van de Amerikaanse cultuur geworden. In december 2011 zei 43 procent van de Amerikanen op digitale wijze een boek, artikel, rapport of tijdschrift gelezen te hebben op een ereader, tablet, laptop, desktopcomputer of mobiele telefoon.

bit.ly/ereadingpew

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *