Q&A met Yvette Froeling

De Universiteitsbibliotheek Maastricht is volgens eigen zeggen de eerste UB die bedrijfskleding heeft ingevoerd. Bibliotheektechnisch medewerkers lopen sinds het begin van het academisch jaar 2011-2012 in een rode blouse of overhemd rond. Afdelingsmanager Information Centre Yvette Froeling vertelt.

Waarom heeft de UB bedrijfskleding ingevoerd?

We zijn in onze dienstverlening van reactief naar proactief gegaan. Daarom lopen bibliotheektechnisch medewerkers in de frontoffice voortaan in bedrijfskleding rond. De kleding moest dan ook zichtbaarheid, herkenbaarheid en professionaliteit uitstralen. In openbare bibliotheken is dit al heel gewoon. De Stadsbibliotheek Maastricht heeft ons van adviezen voorzien.

Waar bestaat de kleding uit?

We hebben ervoor gekozen alleen de bovenkleding verplicht te stellen. De onderkleding mogen de medewerkers zelf bepalen. De bedrijfskleding bestaat uit een rode blouse / overhemd en een rode ‘hooded sweater’ (met capuchon). Vrouwelijke medewerkers hebben ook de mogelijkheid om driekwartmouw te dragen. Op de kleding staat ter hoogte van het borstzakje ‘Maastricht University’ en op het rugpand prijkt ‘Library’, passend binnen een internationale universiteit.

Hoe reageerde het personeel?

Sommigen waren tegen, anderen voor. De beslissing om bedrijfskleding te gaan dragen is door het management genomen. Nu we een half jaartje verder zijn, zijn de meesten een flink stuk positiever dan in het begin. Enkele redenen: klanten reageren positief, je raakt eraan gewend en je hoeft ’s ochtends niet meer na te denken wat je die dag aan moet. Maar veel belangrijker: zodra de medewerkers de bedrijfskleding gingen dragen, vonden ze het gemakkelijker om in hun nieuwe proactieve rol te stappen; net alsof ze daarbij een fysiek andere rol aannamen. Daarnaast vonden de meeste medewerkers het fijn dat ze in de winter aanvullende kledingstukken konden aanschaffen, zoals een ‘hooded sweater’.

Hoe reageren de klanten?

Positief. We hebben twee zeer druk bezochte locaties (met vaak meer dan achthonderd aanwezige studenten per locatie). De klanten zien nu snel wie tot de bibliotheekstaf behoort. En dat laatste is zeker handig voor de nieuwe lichtingen studenten.

Medewerkers krijgen de kosten vergoed?

De medewerkers hebben een variant op het persoonsgebonden budget gekregen voor de komende twee jaar. Uit dat budget kunnen ze extra kledingstukken bestellen, of via de werkgroep aanvullende kledingstukken laten ontwerpen en bestellen (zoals de hooded sweaters). Voorlopig zijn we zeer tevreden over het resultaat en de effecten daarvan, en gaan we door met de bedrijfskleding.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *