Google gaat samenwerken met Mundaneum

Belgisch museum werd honderd jaar geleden opgericht om alle kennis van de wereld te ontsluiten.

Google en het Belgische museum Mundameum in Bergen hebben aangekondigd te gaan samenwerken. Mundaneum is in 1910 opgericht als een soort Google avant la lettre. Het museum bevat zes kilometer aan archiefkasten met zestien miljoen kaartjes met verwijzingen naar publicaties, foto’s en documenten. Mundaneum is opgericht om zoveel mogelijk kennis te verspreiden en toegankelijk te maken. Het wordt ook wel het internet van papier genoemd.

‘De samenwerking met Google geeft ons de gelegenheid om de hele wereld kennis te laten maken met dit unieke Belgische project,’ zei Jean­Paul Deplus, directeur van het museum, op een persconferentie. Google gaat een reizende tentoonstelling over het Mundaneum sponsoren en een reeks debatten over internetkwesties. Het museum zal Google+ als promotietool gaan gebruiken. In de toekomst zal Google misschien ook de archieven gaan digitaliseren.

Volgens de New York Times is Google de samenwerking met het Belgische museum aangegaan om goodwill te kweken. Het zoekbedrijf ligt momenteel juridisch zwaar onder vuur in Europa. De Europese Commissie en de koepelorganisatie van privacywaakhonden onderzoeken of het nieuwe privacybeleid van de internetgigant niet in strijd is met Europese regelgeving. Met de samenwerking zou het Amerikaanse bedrijf willen laten zien dat het een vriend is van de Europese cultuur.

Verderop in dit nummer staat een artikel over het nieuwe uniforme privacyreglement van Google.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *