Brewster Kahle maakt fysiek boekenarchief

Internetpionier wil een exemplaar van elk boek dat ooit gedrukt is bezitten.

De oprichter van het Internet Archive, Brewster Kahle, is bezig een fysiek archief aan te leggen voor papieren boeken. Het Internet Archive, begonnen in 1996 door Kahle, bevat kopieën van 150 miljard webpagina’s. Kahle zet zich daarnaast al jaren in voor een onafhankelijke digitale bibliotheek, die een niet-commercieel tegenwicht moet bieden aan Google Books.

Sinds kort is hij ook bezig met een fysieke bibliotheek. Zijn doel is een exemplaar van elk boek dat ooit is gedrukt te bemachtigen. Nationale bibliotheken zoals de Library of Congress en de Koninklijke Bibliotheek hebben datzelfde doel, maar verzamelen vaak maar voor één taalgebied alle verschenen boeken. Kahle wil alle boeken in alle talen bezitten.

Het idee voor het boekenarchief ontstond tijdens het scannen van boeken voor de digitale bibliotheek van het Internet Archive, vertelt Kahle in de New York Times. Het idee om een boek weg te gooien nadat het gedigitaliseerd was, stond hem enorm tegen.

Kahle is ervan overtuigd dat het papieren boek altijd een rol zal blijven spelen. Een onafhankelijke verzameling papieren boeken vindt de voormalige softwareontwikkelaar die rijk werd door zijn bedrijf Alexa Internet voor 250 miljoen dollar aan Amazon te verkopen, net zo belangrijk als een non-profit digitale bibliotheek. ‘Je weet nooit wie het beeld van onze cultuur gaat bepalen,’ aldus Kahle in de New York Times. Kahle heeft binnen enkele maanden 500.000 boeken verzameld. Er is plaats in zijn loods voor ongeveer een miljoen boeken. Daarna wil hij uitbreiden. Hij is ervan overtuigd dat het hem zal lukken om alle 130 miljoen bekende boeken te verzamelen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *