Tablet apps

CloudConnect Pro

Door: Alice Doek

Producent: Antecea Inc.

Platform: iOs (iPhone- en iPad-versies)

Prijs: € 19,99

Waardering: ●●●●○

Een iPad wordt geleverd zonder de mogelijkheid om aan bestandsbeheer te doen, à la de Windows Verkenner. Apple vindt kennelijk dat mobiele gebruikers dat niet nodig hebben. Maar de behoeften van de informatie-pro gaan soms verder. Behalve lekker vegen door en slepen met foto’s en muziekbestanden, zou hij af en toe wel eens willen weten hoe oud of groot een bestand is, hij zou bestanden willen sorteren, hernoemen, kopiëren, (un)zippen, verplaatsen, e-mailen, bookmarken of weggooien. Hij wil vanuit die presentatie alle bestanden direct openen en bewerken, en nieuwe mappen aanmaken. Daarvoor dient het handige, maar dure CloudConnect Pro. Het ziet er ongeveer zo uit als de Mac Finder. Je mappen en bestanden verschijnen in keurige kolommetjes naast elkaar.

Ook voor zakelijk gebruik is CloudConnect Pro een aanrader. Alle genoemde functies zijn namelijk niet alleen beschikbaar voor bestanden die op je iPad staan, maar ook voor die in ‘cloud’- toepassingen zoals Dropbox, Google Docs, Box en MobileMe. Ook is het mogelijk om computers in je eigen wifi-netwerk of daarbuiten te benaderen, mits die geautoriseerd zijn. CloudConnect Pro geeft je iPad veel extra functionaliteit, waardoor het gebruik van de desktop nog verder beperkt kan worden.

GoodReader

Door: Raymond Snijders

Producent: Good iWare

Platform: iOs (iPad- en iPhone-versies)

Prijs: € 3,99

Waardering:  ●●●●●

GoodReader is een van de bestverkochte apps voor de iPad, en dat is niet voor niets. Het is een leesprogramma voor een groot aantal documentformaten met een focus op pdf en tekst naast Office- en iWorkbestanden. GoodReader kan overweg met zeer grote pdf’s en beschikt over diverse tools om aantekeningen, markeringen en commentaar toe te voegen.

Bestandsbeheer is niet altijd eenvoudig op een iPad en daarom is het erg prettig dat GoodReader ook dient als een file manager. Hernoemen van bestanden, ordenen in mappen, (un)zippen, het versturen naar andere apps en zelfs mailen van documenten behoren tot de mogelijkheden. Misschien wel de handigste functionaliteit echter is de connectiviteit. Niet alleen kan GoodReader bestanden versturen via wifi naar andere apparaten in het netwerk, het integreert ook met Google Docs, Dropbox, Box, SugarSync en iCloud waardoor je documenten op één plek kunt beheren, ongeacht waar ze in de cloud staan.

GoodReader doet precies wat de naam zegt. Als je pdf’s wilt lezen of annoteren op je iPad, waar ze ook vandaan komen, dan is GoodReader de eerste en enige app die je hoeft te installeren.

Feedly

Door: Dymphie van der Heijden

Producent: Feedly Team

Platforms: Android (besproken), iOs

Prijs: gratis

Waardering: ●●●●●

Feedly is een Google Reader-app: je koppelt de app in een keer aan je GR-account of aan Tumblr. Net als andere newsreaders heeft hij standaardonderwerpen met een aantal titels: als je er een interessante bij ziet, kun je die eenvoudig toevoegen. Feedly presenteert de posts naar keuze per bundle of per individuele feed. De weergave is op een rustig scherm in twee rijen – soms in kolommen –, toont het plaatje dat in de post voorkomt, de titel en de eerste zin. Klikken op de titel brengt je naar de preview, en vandaar naar de website. Door de pagina naar links te vegen, blader je naar het volgende bericht: elk item kun je ‘sharen’ op Twitter of Facebook, mailen of bewaren.

Wat Feedly anders maakt dan de andere newsreaders, is dat je Feedly desgewenst kunt integreren met Google Reader: dat wil zeggen dat wanneer je een pagina naar links veegt, hij deze items ook als ‘gelezen‘ aanmerkt in Google Reader. Deze synchronisatie verloopt niet snel, maar is wel heel nuttig en plezierig.

Feedly is een van mijn favoriete apps en aan te raden wanneer je een grote hoeveelheid feeds wil bijhouden.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *