Koninklijke Bibliotheek maakt een krantenapp

‘Hier was het nieuws’ biedt mobiele toegang tot miljoen gedigitaliseerde krantenartikelen.

In september zal de historische krantenapp van de Koninklijke Bibliotheek (KB) gelanceerd worden. De smartphone app, die als werktitel ‘Hier was het nieuws’ heeft, biedt toegang tot twee miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s. Gebruikers kunnen via de app feiten en oud nieuws opzoeken over locaties die ze bezoeken. Wie bijvoorbeeld onderweg is naar Dokkum, krijgt nieuws over oude Elfstedentochten te zien. De KB richt zich met de app op geschiedenisliefhebbers en smartphonebezitters die op zoek zijn naar een manier om de tijd te doden. De gevonden berichten kunnen gedeeld worden met anderen.

Volgens een presentatie van Elsbeth Kwant, projectleider van de krantenapp bij de KB, is het programma slechts het begin. De echte schat is open data, aldus Kwant. Op den duur kunnen ook andere sites, apps en apparaten gebruik maken van de krantendatabank van de KB zodat TomToms historische verhalen kunnen vertellen en Google een Google History-site zou kunnen maken.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *