Google Earth inzetten om fraude op te sporen mag

Een advocate die verdacht werd van belastingontduiking door valse facturen, had een aantal gele Bubble Club-stoelen van Philippe Starck in haar achtertuin staan. Dat was te zien via Google Earth. De stoelen werden ontdekt door een opsporingsambtenaar van de FIOD die vermoedde dat de advocate privé- aankopen zakelijk declareerde. Ze voerde daarvoor het huisadres van de de advocate in op Google Earth.

De rechtbank in Den Haag vindt dat deze manier van opsporen slechts een beperkte inbreuk op de privacy van de verdachte vormt en toelaatbaar is. Google Earth is immers voor iedereen raadpleegbaar. De advocate kreeg een geldboete en een taakstraf.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *