De ‘app-economie’ levert bijna half miljoen banen op

Bibliotheken zouden permanent kennis moeten leveren over nieuwe functies.

De vraag naar speciale programma’s voor de iPad, iPhone en andere smartphones en Facebook heeft voor bijna een half miljoen banen gezorgd in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het rapport ‘Where the Jobs Are: The App Economy’ van econoom Michael Mandel.

Het gaat om banen die vanaf 2007, het jaar dat de eerste iPhone op de markt werd gebracht, zijn ontstaan. Meegeteld zijn banen bij Amerikaanse bedrijven die apps ontwikkelen en banen binnen de technische infrastructuur voor apps bij bedrijven als Google, Facebook en Twitter.

Niet alleen in de Verenigde Staten draagt technologische innovatie bij aan de welvaart. In Europa draagt Facebook ruim 15 miljard dollar bij aan de economie, zo blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Deloitte. Het gaat onder meer om advertentie-inkomsten en banen bij marketingbureaus.

Volgens Ned Potter, bibliothecaris bij de universiteitsbibliotheek van York, zouden bibliotheken moeten inspelen op de snel veranderende economie door actuele informatie te leveren over nieuwe banen. Bibliotheken zouden hun nut kunnen bewijzen in de kenniseconomie. Juist omdat er zoveel nieuwe soorten banen ontstaan, zouden scholieren, studenten, werkzoekenden en werkgevers steeds de bibliotheek moeten raadplegen om op de hoogte te blijven.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *