Tablet apps

Zite

Door: Alice Doek

Producent: Zite, Inc.

Platform: iOs

Prijs: gratis

Waardering: ●●●●●

Met Zite kunnen iPad-gebruikers hun eigen magazine samenstellen uit (vooral Engelstalige) nieuwssites en blogs. Zite produceert de content niet zelf, maar hergebruikt die van andere leveranciers. De meerwaarde zit ’m vooral in het feit dat de nieuwsconsument de inhoud op allerlei manieren kan beïnvloeden. Jouw persoonlijke Zite wordt samengesteld op basis van keuzes vooraf: de onderwerpen in je Google Reader-, Twitter- of Delicious-account, jouw selectie in een menu of door vrije trefwoorden op te geven. En keuzes achteraf: bij elk aangeboden artikel kun je in de kantlijn kiezen om voortaan meer te ontvangen over getagde onderwerpen. De mate van personalisatie neemt dus allengs toe.

Zite biedt drie lettergroottes en twee lettertypes. Zowel in de krant- als de detailweergave is heel duidelijk uit welke bron het nieuws afkomstig is en ook een link naar het originele bericht is toegevoegd. Offline gebruik is nog niet mogelijk.

Ten slotte kun je elke vondst handig ‘delen’ op sociale netwerken en ‘onthouden’ op platforms als Evernote en Readitlater. Beperkingen zijn er ook: het is niet mogelijk een bericht als gelezen te markeren en handmatig toevoegen van RSSfeeds kan evenmin. Maar wat ziet het er prachtig uit! Mediabedrijf CNN, dat de Zite-app onlangs opkocht, heeft klanten plechtig beloofd dat het zich niet met de inhoud zal bemoeien.

Pulse News

Door: Raymond Snijders

Producent: Alphonso Labs

Platform: Android (besproken) en iOS Prijs: gratis

Waardering: ●●●●○

Voor Android is Pulse een van de vele apps waarmee je nieuws van geselecteerde websites kunt lezen. Het onderscheidt zich door de presentatie van de individuele nieuwsbronnen. Deze worden niet als een eenvoudige lijst gepresenteerd, maar krijgen elk een eigen rij waarbij je de nieuwsitems horizontaal kunt scrollen in een fotostrip. Het selecteren van een nieuwsitem zorgt ervoor dat de inhoud getoond wordt binnen Pulse zelf.

Het beheren van de nieuwsbronnen gaat eenvoudig. In Pulse kun je pagina’s maken (tabbladen) die ieder maximaal twaalf bronnen kunnen bevatten. Deze bronnen kun je individueel uit de Pulse-catalogus halen, maar je kunt ook een voorgedefinieerde selectie van bronnen kiezen. In de Pulse-catalogus zijn honderden bronnen beschikbaar, onderverdeeld in een aantal categorieën, maar ook kun je hier je feeds uit Google Reader en je nieuwsfeeds uit je Twitter- of Facebook-accounts selecteren.

Pulse is ideaal om een relatief klein aantal RSS-feeds of nieuwsbronnen op een visueel aantrekkelijke wijze te lezen en komt goed tot zijn recht op een tablet. Heb je honderden feeds die je wilt lezen, of feeds met tientallen nieuwe dagelijkse items, dan loop je echter al snel tegen de beperkingen van deze app aan.

Taptu

Door: Dymphie van der Heyden

Producent: Taptu

Platform: Android (besproken) en iOS

Prijs: gratis

Waardering: ●●●●○

Taptu ‘DJ your news’ is een gratis app waarmee je nieuwsfeeds op je scherm kunt presenteren in een zelf gewenste mix, vandaar dat DJ in de ondertitel.

Je krijgt horizontale rijen vierkante blokjes met elk een eerste regel tekst op je scherm die je naar links kunt ‘wegvegen’: letterlijke informatiestromen. Klikken op een blokje leidt je naar het betreffende bericht op de Taptu-site en vandaaruit desgewenst door naar de browser. Rijen kun je naar voorkeur verplaatsen, als gelezen aanmerken, groter maken of zelfs delen.

Je kunt je timeline uit Twitter, Facebook en LinkedIn erin opnemen, en daarnaast biedt Taptu een aantal titels aan die je desgewenst kunt opnemen in je eigen mix van feeds. Vanuit Google Reader kun je met één klik tot maximaal honderd individuele feeds toevoegen en in de Android-versie hoef je zelfs geen toegang tot Google Reader te geven: de url van een bundle volstaat. Afzonderlijke RSS-feeds opnemen kan ook. Berichten kun je sharen, toevoegen aan Instapaper/ReadItLater en per ‘stream’ doorzoeken.

Taptu is flexibel, werkt eenvoudig en is geschikt om op een wat grotere tablet een relatief beperkte hoeveelheid (circa honderd) kanalen op een visueel aantrekkelijke manier te tonen en bij te houden.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1&2 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *