IP #1&2 / 2012: Vernieuwd

IP is vernieuwd. In het eerste (dubbel)nummer van 2012 kunt u kennismaken met een aantal nieuwe rubrieken. In #iplingo zullen we maandelijks een trendwoord bespreken. Deze keer betreft het collectievissen. In De jonge onderzoeker bieden we ruimte aan opmerkelijke projecten die de ook ervaren professionals op nieuwe gedachten kunnen brengen. Flashback biedt ruimte voor reflectie. We kijken terug met informatieprofessionals die de afgelopen jaren in het nieuws zijn geweest. Naast boeken bespreken we nu ook elke maand apps die relevant zijn voor informatieprofessionals. Onze nieuwe columnist Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap, kijkt met een kritische blik naar ontwikkelingen en trends.

Vernieuwend is ook de visie van Emmeken van der Heijden en Aldo de Moor op de bibliotheek als stadslab. De openbare bibliotheek moet werken aan een hechte verankering in de lokale digitale en fysieke omgeving, stellen zij. Zo kan de bibliotheek een onmisbare schakel binnen de kenniseconomie worden. Bibliotheken die niet snel genoeg veranderen, lopen het risico achter het net te vissen. Dit dreigt te gebeuren op het gebied van ebooks, schrijft Edwin Mijnsbergen. In de Verenigde Staten is Amazon de grootste aanbieder van ebooks, zowel in de winkel als in de openbare bibliotheek. En Amazon komt misschien naar Nederland, waar openbare bibliotheken nog maar mondjesmaat digitale boeken aanbieden.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *