Bibliotheken verwelkomen hackers

‘Hackerspaces zijn goed voor de kenniseconomie.’

Vroeger waren bibliotheken bedoeld voor lezers. Tegenwoordig zijn gamers geen vreemden meer voor veel bibliotheken. En nu worden ook hackers van harte welkom geheten. In de Verenigde Staten richten steeds meer bibliotheken zogeheten hackerspaces in waar mensen kunnen (leren) programmeren en zelf producten kunnen maken.

Hackerspaces bestaan al langer. Over het algemeen zijn het informele plekken waar mensen bij elkaar komen die meer willen weten over technische onderwerpen en waar geëxperimenteerd wordt met techniek. Inbreken op andermans computer en de wet overtreden is niet de bedoeling van de hackerspaces.

Volgens directeur Jeff Krull van de Allen County Public Library in Fort Wayne (VS) gaat de bibliotheek allang niet meer over boeken. Bibliotheken moeten zich richten op leren en exploreren. Daar passen de hackerspaces volgens hem heel goed in. Daarom heeft de Allen County Public Library samen met het bedrijf TekVenture een trailer ingericht voor mensen die willen knutselen met techniek of een ambachtelijke vaardigheid willen leren.

In Nederland is ook de eerste samenwerking tussen een openbare bibliotheek en een hackerspace een feit. In Leeuwarden lanceerden de OB en hackerruimte Frack in december samen een Twitterkerstboom. Via Twitter konden gebruikers een kerstwens achterlaten en de verlichting van de boom van kleur laten veranderen.

‘Openbare bibliotheken en hackerspaces zijn eigenlijk erg logische partners,’ aldus Jeroen de Boer, coördinator muziek van de Openbare Bibliotheek Leeuwarden, op de site Hackerspaces.nl. ‘Beide hebben kennisdeling en vrijheid van informatie hoog in het vaandel en willen zo drempelvrij mogelijk zijn voor iedereen. Feit is echter dat de kennis over nieuwe technologie niet altijd in bibliotheken aanwezig is. Hackerspaces kunnen die leegte uitstekend invullen.’

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1&2 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *