Prijswinnaars Victorine van Schaickfonds NVB 2011

Tijdens het NVB-congres op 17 november jl. in Ede zijn de prijswinnaars van het Victorine van Schaickfonds NVB 2011 bekendgemaakt.

De reguliere Victorine van Schaickprijs met bijbehorende penning werd dit jaar niet uitgereikt, omdat geen van de inzendingen hiervoor in aanmerking kwam. Aan twee van de zestien inzenders die dit jaar meededen, werden wel de BibliotheekInitiatiefPrijs en de Scriptieprijs uitgereikt. Daarnaast was er een eervolle vermelding.

Door: Ans ter Woerds

Theo Huibers, voorzitter van het Fonds, kende de eervolle vermelding toe aan het boek Het nieuwe werken volgens generatie Y, een resultaat van de minor ‘Werken 2.0’ van de Haagse Hogeschool. Tamar van der Riet en Sofia Skoblikov namen deze vermelding in ontvangst. Samen met Ronald Katoen en Gerben Jacobs en onder begeleiding van Peter Becker en Jan Krans kwam dit prachtig vormgegeven boek volgens Generatie Y tot stand. Ook de manier van uitgeven is vernieuwend: het boek is via de crowdsourcing/funding aanpak van TenPages op de markt gebracht.

Jeroen de Boer, coördinator muziek van Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân, kreeg de BibliotheekInitiatiefPrijs uitgereikt voor zijn project SocialMediaCaster. Met dit project worden op innovatieve wijze RFID in combinatie met interessante interactiemodellen en media in een bibliotheeksetting toegepast. Een informatiezuil met touchscreen en ingebouwde RFID reader stelt de bezoeker in staat om op een eenvoudige en aantrekkelijke manier gerelateerde content te verzamelen, te bekijken en via verschillende sociale media weer te publiceren.

De Scriptieprijs is dit jaar toegekend aan Marina Polderman voor haar scriptie ´De bibliotheek als ondernemend kennisinstituut´. Marina studeerde Organisatiewetenschappen in Tilburg en Bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2010 cum laude afstudeerde met deze sterke masterscriptie. Met een helder betoog en bedrijfskundige invalshoek zijn veel inzichten en kennis verwerkt voor, met name, de openbare bibliotheken. Marina heeft haar eigen tekst- en adviesbureau BiblioSophia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *