IP #4 / 2011: Tulpenbollen

Privacybescherming blijft actueel. Zo is onlangs een kritisch WRR-rapport verschenen over het koppelen van overheidsbestanden en blijven er twijfels bestaan over het elektronisch patiëntendossier en de veiligheid van sociale media.

Intussen is het alweer vijf jaar geleden dat de Wet Bevoegdheden vorderen gegevens werd aangenomen. Wij maakten ons toen zorgen over de privacy van bibliotheekgebruikers. Tijd voor een evaluatie.

John Mackenzie Owen blikt in dit nummer vooruit en ziet de bibliotheek als probleem bij kennisdeling. Gelukkig ziet hij ook een oplossing. Zo kort voor zijn emeritaat lanceert hij als vanouds een provocerend idee. Marten Disberg, geïnterviewd na zijn vertrek bij Reekx, kijkt terug. En ook naar de toekomst, van hemzelf en van het vak.

Maar eerst het geld. Digitaliseren is kostbaar, dus wordt er nagedacht over manieren om met het gedigitaliseerde materiaal geld te verdienen. Of is commerciële exploitatie juist geen optie en hoort het materiaal gratis voor hergebruik beschikbaar te komen? In de erfgoedsector wordt geëxperimenteerd met beide modellen, blijkt uit een rondvraag.

Het nieuwskatern van IP is dit jaar verrijkt met een fotospread en een Q&A-rubriek. En de automaat of automatiek is weer helemaal terug. Met boeken dit keer, of met het kwartje van Kok en tulpenbollen

Bekijk hier de pdf van het hele nummer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *