455 x gelezenReageer
Algemeen Letterkundig Lexicon bestaat vijf jaar
Algemeen Letterkundig Lexicon bestaat vijf jaar
6 oktober 2017

Een volledig geactualiseerde en aangevulde versie van het Algemeen Letterkundig Lexicon (ALL) is vandaag gelanceerd. Aanleiding voor de redactie om flink uit te pakken is het vijfjarig bestaan van het ALL.

Nieuw is de mogelijkheid om een gedeelte van het lexicon (bijvoorbeeld over poëzie, literaire genres en handschriftenkunde, boekwetenschap en editietechniek) te downloaden als pdf. Dankzij de nieuwe, overkoepelende categorieën is het doorzoeken van het ALL bovendien eenvoudiger geworden. Daarnaast zijn er meer afbeeldingen toegevoegd en zijn er bijna 900 links aangebracht naar teksten elders op de DBNL. Gebruikers kunnen via het terminologisch meldpunt overigens ook zelf suggesties doen voor nieuwe termen, aanvullingen of correcties.

In het ALL vind u de betekenis en verklaring van ruim 4.500 literaire termen. De lemma’s zijn voorzien van voorbeeldfragmenten, verwijzingen naar secundaire literatuur, illustraties, klankfragmenten en links naar teksten elders op de DBNL. Het ALL is een volwaardig onderdeel van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en is samengesteld door een redactie van academische experts. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die zich beroepsmatig of uit interesse bezighoudt met de Nederlandse taal en wordt jaarlijks ruim 200.000 keer geraadpleegd.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).