1117 x gelezenReageer
‘Belastingheffing op nieuwe vormen van datagebruik onontbeerlijk’
‘Belastingheffing op nieuwe vormen van datagebruik onontbeerlijk’
13 september 2017

Met de snelle groei van die digitale economie wordt onderzoek naar belastingheffing op nieuwe vormen van datagebruik onontbeerlijk. Dat bepleit Krista Bruns, beleidsmedewerker Algemene Fiscale Politiek bij het ministerie Financiën, in het onlangs uitgekomen economische vakblad ESB.

Nederland telt veel digitale platforms waar bedrijven en particulieren geld verdienen aan gegevens. Bruns stelt dat de belastingopbrengst op termijn zal teruglopen op termijn als het stelsel niet aangepast wordt aan trends zoals robotisering, digitalisering en de deeleconomie. Het aanbod groeit zodanig stormachtig, dat ‘doordenken’ hierover noodzakelijk is, bericht De Telegraaf over Bruns' artikel.

Visualisatie van alle 'editing' activiteiten door gebruiker "Pearle" op Wikipedia (Pearle is een robot). Beeld: Fernanda B. Viégas / CC BY 2.0

Reageren

*verplichte velden
 
  •  
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).