778 x gelezenReageer
Nationale uitrol voor Musea in gebaren van Foam
Nationale uitrol voor Musea in gebaren van Foam
2 augustus 2017

In maart 2016 startten Fotografiemuseum Foam en Wat Telt! het project Musea in Gebaren in acht musea in Amsterdam. Musea in gebaren leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Jonge deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea.

Na Foam zijn ook het EYE Filmmuseum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum gestart met rondleidingen en workshops in gebarentaal. Allen creëerden werkplekken voor dove museumdocenten die speciaal voor dit project werden opgeleid. In 2016 en ‘17 namen bijna 1000 doven deel aan de programma’s van Musea in Gebaren.
 
Foam wil het project nu ook starten in musea elders in Nederland. In september 2017 gaat een nieuw traject van start waarbij nieuwe museumgidsen worden opgeleid. Het streven is om in 2018 zo’n 500 extra deelnemers aan te trekken middels nieuwe programma’s op nieuwe locaties.
 
Mensen die zich als ‘dove museumdocent’ willen verbinden aan Musea in gebaren  kunnen contact opnemen met de afdeling Educatie van Foam: 020 5516500 of educatie@foam.org.
 
Foto: Wat Telt!

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.