760 x gelezenReageer
Nationale Bibliotheek Israël lanceert database Ktiv
Nationale Bibliotheek Israël lanceert database Ktiv
4 augustus 2017

De Nationale Bibliotheek van Israël heeft afgelopen woensdag de database Ktiv gelanceerd, een online archief van tienduizenden Joodse manuscripten die afkomstig zijn uit de wereldwijde collecties van andere organisaties. Door het initiatief komen documenten die verdeeld waren over die verschillende collecties voor het eerst in eeuwen weer bij elkaar.

Het archief bevat bijna 4,5 miljoen afbeeldingen, uit 45.000 manuscripten waaronder gebedsboeken, bijbelse teksten en commentaren, literatuur en wetenschappelijke publicaties. Ktiv (Hebreeuws voor ‘geschreven woord’) is het resultaat van een samenwerkingsverband met onder meer the Friedberg Jewish Manuscript Society, the British Library, Parma’s Palatine bibliotheek en de bibliotheek van het Vaticaan.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.