1606 x gelezenReageer
Nederlandse hoogleraren: peerreviews onder druk
Nederlandse hoogleraren: peerreviews onder druk
24 juli 2017

Door tijdgebrek en de juiste expertise staan Peerreviews, het systeem waarin wetenschappers elkaars wetenschappelijke artikelen beoordelen onder druk. Dat zeggen 22 Nederlandse hoogleraren in een peiling van Trouw.

Wanneer een onderzoeker zijn artikel naar een uitgever of tijdschrift stuurt, worden gemiddeld drie onafhankelijke wetenschappers ingeschakeld om het onderzoek te beoordelen: Peerreview. Soms zijn er te weinig mensen met de juiste kennis om het artikel inhoudelijk na te lezen. Dus wordt het gedaan door wetenschappers die verder van het specifieke vakgebied afstaan.

Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van het commentaar wisselt. Het is soms zelfs onbruikbaar, omdat het bij opmerkingen blijft als "complete onzin", of ,"meteen publiceren."

Trouw vroeg een groep van tweehonderd Nederlandse hoogleraren naar hun ervaringen, waarvan er 37 op korte termijn reageerden. Meer dan de helft begon uit zichzelf over een tekort aan juiste mensen, schrijft het dagblad maandag.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).