1852 x gelezenReageer
Bijna 300 bibliotheken weg door bezuinigingen
Bijna 300 bibliotheken weg door bezuinigingen
28 juli 2017

Bijna 300 bibliotheken hebben de afgelopen vijf jaar hun deuren moeten sluiten vanwege gemeentelijke bezuinigingen. Daarmee werd door de gemeenten 38 miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit een rondgang van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Volgens RTL werd in Rotterdam, Arnhem, Utrecht, Sittard-Geleen en Eindhoven het meest gekort op bibliotheken. In Eindhoven werd het budget zelfs gehalveerd. Van de tien bibliotheken in de stad en is er nog één over.

Bezuinigingen worden vaak gecompenseerd door alternatieven als De Bibliotheek op School, of door zogenoemde servicepunten in wijken. Bibliotheekleden ervaren die alternatieven niet altijd als voldoende compenserend. Zo werd eerder deze week bekend dat Bibliotheek Oosterschelde (volwassen) leden verloor door de vervanging van vestigingen door zulke servicepunten.

Update: redacteur Frank Huysmans schreef eerder ook over deze cijfers: die blijken niet juist te zijn.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #7: Amazon als dataslurper

In dit nummer aandacht voor Amazon als datatovenaar, het digitaal ontsluiten van collecties muziekarchieven, het coördinatiepunt voor research data management en tips om diefstal uit bibliotheekcollecties te voorkomen. Extra bij dit nummer: de jaarlijkse KNVI jaarcongresspecial waarin de redactie samen met sprekers vooruitkijkt op het congres (op 9 november).