1057 x gelezenReageer
Helft van Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent
Helft van Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent
15 juni 2017

Uit de nieuwste meting van de internationale studie GfK ViewScape blijkt dat 49% van de Nederlanders kijkt naar betaalde online videocontent via een abonnement of losse verkoop. Leeftijd en levensfase hebben de meeste impact op de manier van kijken. 55+ers kijken dagelijks 3 uur en 40 minuten aan het kijken van online video content.

De groep 18-34-jarigen met een betaald Video on Demand (VoD)-abonnement spendeert de helft van de totale videokijktijd aan content via dit abonnement. De 55-plusser zoekt vooral binnen de tv-kanalen die ze al regelmatig kijken of raadpleegt de (elektronische) programmagids.

Online video kijken zorgt er vooral voor dat de totale video consumptie is toegenomen. Het vervangt echter slechts voor een deel lineair tv-kijken. De meerderheid van de consumenten heeft vooralsnog de voorkeur voor lineair tv-kijken, ook diegene met een betaald Video on Demand-abonnement.

Marktleider Netflix laat nog steeds een toename zien in het aantal gebruikers. 69% van de consumenten heeft één betaald VoD-abonnement. 14% heeft er twee en 17% zelfs drie of meer.

39% van de consumenten met een betaald VOD abonnement heeft zijn tv-pakket (bij kabelaars) uitgekleed. Van consumenten zonder VOD abonnement is dit 15%.

De GfK ViewScape is een jaarlijkse consumentenstudie naar videoconsumptie en wordt uitgevoerd in zestien landen. Het betreft zowel lineair, online en on demand. De studie geeft onder andere inzicht in de bekendheid van de verschillende video aanbieders, het gebruik en tevredenheid en (toekomstige) verschuivingen in de markt.

(Foto: Kevin Dooley (CC BY 2.0))

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.