811 x gelezenReageer
Google wil met programma 'Be Internet Awesome' kinderen mediawijs maken
Google wil met programma 'Be Internet Awesome' kinderen mediawijs maken
9 juni 2017

Google is een Engelstalig mediawijsheidprogramma, Be Internet Awesome, begonnen voor kinderen. Hiermee kunnen kinderen online 'smart, alert, strong, kind and brave’ worden, zo meldt Google op zijn blog.

Het programma omvat onder andere een online game, Interland genaamd, waarmee kinderen leren veilig te internetten. Het programma maakt kinderen zich ervan bewust niet zomaar allerlei persoonlijke informatie te delen; wachtwoordbeveiliging komt eveneens aan bod. Ook leren ze alert te zijn op ’misleidende’ (nep)content. Tot slot wordt kinderen meegegeven zich vriendelijk te gedragen naar andere internetters en ze worden aangemoedigd om te praten over eventuele problemen waar ze tijdens het internetten mee worden geconfronteerd.

Voor leraren is er een ‘Digital Citizenship & Safety Curriculum’, waarmee ze het onderwerp mediawijsheid in de klas kunnen behandelen. Ook de ouders worden niet vergeten. Google stelt een YouTube-videoserie beschikbaar die ouders handreikingen biedt om samen met hun kinderen onder andere over online veiligheid te praten.

Of het programma ook in het Nederlands beschikbaar komt, is niet bekend.

Reageren

*verplichte velden
 
 
IP #5: #LibrariesResist!

Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten is Donald Trump dominant aanwezig in de internationale media. Nu prijkt hij ook op de cover van IP. Hij is de eerste politieke leider die die twijfelachtige eer krijgt, en dat is natuurlijk niet voor niets. In het artikel ‘Bad-Ass Librarians en Guerilla Archivists’ brengt Marjo Bakker in kaart welke gevaren Amerikaanse bibliothecarissen en archivarissen zagen opdoemen en welke acties zij tot dusver ondernamen in een poging het tij te keren.